Tiger Woods. Foto: Bildbyrån

Woods har slagläge på femte kavajen

Uppdaterad
Publicerad

Reparerad, uppdaterad och populärare än någonsin.
Vad massorna på US Masters vill är uppenbart – lyfta fram Tiger Woods till en sensationell femte seger.
Amerikaner gillar en fatjer.
Men de får se upp med en smart och kall italienare.

Han heter Francesco Molinari och går tillsammans med Woods och amerikanen Tony Finau ut i ledarbollen när årets första major avgörs i eftermiddag, svensk tid. Molinari har en major (British Open på Carnoustie i somras), Finau ingen och Woods, detta fenomen, står plötsligt inför möjligheten att vinna sin femte Masters och sin 15:e major.

Jagad italienare

Molinari är den jagade. Italienaren står på minus 13 och räddade försprånget med ett skolexempel på bunkerslag på det sista hålet.

– Jag ska bara försöka göra varje slag så bra som möjligt, som jag alltid gör. Det blir en väldigt spännande dag. Vädret blir en stor faktor. Blir det som i dag kan någon slå sju, åtta slag under par och avancera, säger italienaren.

Finau och Woods är två slag bakom på totalt 205. Bakom dem, hack i häl, följer ett koppel spelare inom några slag.

Redan innan Finau slog till med sina åtta under par på lördagen, varnade Henrik Stenson, som själv slog en 67:a, för den unge amerikanen.

– Finau, som jag spelade med (torsdag och fredag), slog många fina drivar och har en väldigt fin touch i närspelet. Han har gjort många fina pitchar och wedgar runt greenerna. Kommer han igång kan han knapra in några slag så kan han kanske också vara med.

”Väldigt öppet”

Med det rika antalet spelare i vinnarpositioner talar mycket för att den sista rundan blir en rysare in till den 18:e och sista greenen.

– Det känns som om det är väldigt öppet. Det var ihoptryckt i torsdags och så har det fortsatt att vara. Det är ingen som ryckt. Är det ingen som kan ånga på och öppna en lucka kommer det att vara vidöppet, säger Stenson.

Men hetast av dem alla är förstås Woods. Den en gång utdömde, en av sportens allra främsta, han som ett tag hade svårt att gå på grund av sina ryggsmärtor, han som allvarligt funderade på att pensionera sig från proffstouren efter några misslyckade återkomster. Nu är han nära en comeback de luxe.

Enorm sprängkraft

Elva år efter senaste majorsegern (US Open 2008) kan han, vid 43, vinna sin femte US Masters. Det han, statistiskt sett, har emot sig är att han aldrig vunnit en major om han inte haft ledningen inför de sista 18 hålen.

Men sprängkraften i ännu en vunnen major? Den är enorm.

– Det skulle vara extremt stort, framför allt för honom. Det är fortfarande US Open som är hans senaste major. Vad är det, elva år sedan? Det är många som tycker att det var en skräll att han kom tillbaka och placerade sig där han är på världsrankningen. Han vann Tour Championship och har varit med och huggit i toppen i tre majors nu.

– Jag tror att han är riktigt sugen. Det är en bra bit till att ta 18 (Jack Nicklaus), men ska han göra det måste han ta nummer 15 och då finns det väl inget bättre läge än den här veckan, säger Stenson.

Toppen inför de sista 18 hålen

Visa

203 slag: Francesco Molinari, Italien.

205: Tony Finau, USA, Tiger Woods, do.

206: Brooks Koepka, USA.

207: Webb Simpson, USA, Ian Poulter, England,

208: Matt Kuchar, USA, Xander Schauffele, USA, Dustin Johnson, do, Justin Harding, Sydafrika, Louis Osthuizen, do.

209: Rickie Fowler, USA, Adam Scott, do.

Sv plac:

213: Henrik Stenson.

222: Alex Norén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer