Tiger Woods. Foto: Bildbyrån

Woods nej till LIV-touren – erbjöds sju miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Golflegendaren Tiger Woods har tidigare tackat nej till den saudifinansierade LIV-touren. Det betyder inte att de inte försökt. Touren lockade med över sju miljarder svenska kronor.

Man kan argumentera om huruvida amerikanen Tiger Woods är den störste golfspelaren genom tiderna. Därför är det ingen skräll att den skandalomsusade LIV-touren, finansierad av pengar från den saudiarabiska staten, försökt locka till sig 46-åringen.

”Man måste titta på de bästa”

Den amerikanska tv-kanalen Fox News pratade med vd:n och ansiktet utåt för touren Greg Norman på Donald Trumps bana Bedminster i New Jersey.

– Ja... Tiger är en av de viktigaste personerna inom golfvärlden och det är självklart att man måste titta på de bästa av de bästa. Det hade redan kontaktat honom innan jag blev vd, sade Greg Norman.

Summan det rapporteras om är mellan sju till åtta miljarder svenska kronor. Något som Norman bekräftar i intervjun.

– Summan var någonstans i den regionen ja.

Tiger Woods själv uttalade sig tidigare i juli om hans ställning till touren och var då väldigt kritisk till de som valt att gå över.

– De vänder ryggen till det som gett dem positionen de är i nu. Det enda spelarna får ut är pengar för att spela några få event. Jag kan inte se att det här är något bra för spelarna eller någon, sade han inför majorn British Open.

40 miljoner för en vinst

Banan i Bedminster, New Jersey, lockade skral publik i jämförelse med PGA-touren. Tävlingen vanns av Henrik Stenson i sin LIV-debut. Den förre Ryder Cup kaptenen lockades lockades enligt uppgifter med över 500 miljoner kronor för att ansluta. I och med vinsten fick han ytterligare 40 miljoner, enligt Golf Digest.

Den summan står sig blygsam om man jämför med vad tourens största stjärnor fick för att ansluta. Phil Mickelson sägs fått närmare 2 miljarder kronor och Dustin Johnson 1,5 miljarder.

Klipp: 60 sekunder: Den hårt kritiserade LIV-touren

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera stjärnor har lämnat PGA för LIV Foto: Bildbyrån

Fakta: LIV-touren

LIV Golf är det officiella namnet på den nya golftouren som konkurrerar med etablerade PGA-touren i USA och Europatouren.

Touren finansieras av Saudiarabiens statliga investeringsfond och den sammanlagda prispotten är på 255 miljoner dollar (drygt 2,5 miljarder svenska kronor). Landet anklagas för att försöka tvätta bort sitt rykte (”sportswashing”) när det gäller exempelvis mänskliga rättigheter genom idrotten.

De största namnen som valt att spela på touren är Brooks Koepka, Phil Mickelson, Dustin Johnson, Martin Kaymer, Sergio Garcia, Lee Westwood, Graeme McDowell, Louis Oosthuizen, Bryson DeChambeau och Ian Poulter. Samt svensken Henrik Stenson, som vann den senaste tävlingen på Donald Trumps bana i New Jersey.

Samtliga har nu stängs av från spel på PGA-touren. Vissa av dem har redan avsagt sitt medlemskap på den amerikanska touren.

Tävlingarna på LIV-touren spelas över 54 hål, utan kvalgräns med 48 spelare indelade i tolv fyrmannalag.

Åtta tävlingar ska spelas under premiärsäsongen. Den stora avslutande lagfinalen spelas på Trump National Doral Miami där vinnarlagets vinstpott höjs från fem miljoner dollar till 50 miljoner dollar, motsvarande drygt 491 miljoner svenska kronor.

Stjärnorna lockas också med enorma sign on-bonusar. Dustin Johnson uppges exempelvis fått över 1 miljard kronor för att ta steget över.

Nästa tävling spelas på The International i Boston med start den 2 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.