Larry Nassar under rättegången. Foto: TT

51 kvinnor stämmer USA:s olympiska kommitté

Uppdaterad
Publicerad

51 kvinnor stämmer USA:s olympiska kommitté i kölvattnet av Larry Nassar-skandalen gällande sexuella övergrepp som nystades upp under 2018.

I december visade en utredning att USA:s olympiska kommitté i över ett års tid höll tyst om de övergreppsanklagelser som fanns mot USA:s förre landslagsläkare i gymnastik, Larry Nassar. Under den tiden förgrep sig Nassar på ett dussintal flickor och unga kvinnor.

Och nu stämmer 51 kvinnor USA:s olympiska kommitté, enligt AP.

Stämningsansökan, som lämnades in i tisdags i Denver, beskriver detaljerat om övergrepp som rör sig tillbaka till 1990 och hänvisar till utredningen som gjordes i december. Ett av Larry Nassars offer ska ha varit åtta år gammal.

Fängelse i upp till 300 år

De flesta kvinnorna säger att de inte förstod att de blev sexuellt utnyttjade på grund av deras ålder vid tidpunkten för övergreppen. De blev medvetna om det när skandalen rullades upp under 2018.

USA:s olympiska kommitté vill inte uttala sig i frågan, så länge utredningen pågår.

Larry Nassar har i två rättegångar dömts upp till 300 års fängelse sedan mer än 350 kvinnor vittnat om övergrepp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.