Mary Lou Retton, till vänster, tillsammans med Shannon Miller, som tog sju OS-medaljer i gymnastik under 1990-talet på en bild tagen 2017. Foto: Sue Ogrocki

Amerikanska legendaren Mary Lou Retton har fått lämna sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Efter två veckor på intensiven har den legendariska gymnasten Mary Lou Retton fått lämna sjukhuset.

– Vi har en lång väg av rehab framför oss men har tagit ett myrsteg, säger en av hennes döttrar McKenna Lane Kelley.

55-åriga Retton, som fångade det amerikanska folket med mångkampsguldet vid OS i Los Angeles 1984, det första av en amerikansk kvinna. Hon tog dessutom två silver och två brons och fick smeknamnet ”Amerikas älskling”.

Retton, som drabbades av en sällsynt form av lunginflammation, saknade sjukförsäkring och det skapades en insamling som inbringat fem miljoner svenska kronor från 8 300 givare.

”Överväldigade av all kärlek”

– Vi är överväldigade av all kärlek som visats och allt stöd. Vi är så tacksamma in i hjärtat att det är svårt att ta in, säger McKenna Lane Kelley på sociala medier.

Retton var 16 år i Los Angeles och slutade med gymnastiken bara två år senare

Hon valdes in i internationella gymnastikens Hall of Fame 1997.

Rettons framgångar banade väg för amerikansk gymnastik, en sport som fram till dess dominerades av östeuropeiska stater som Sovjetunionen och Rumänien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.