Jonna Adlerteg. Foto: Bildbyrån

Adlerteg till VM-final: ”En sensation”

Uppdaterad
Publicerad

Jonna Adlerteg är klar för VM-final i barr – som första svenska på över 60 år. Hon slutade sjua i kvalet.

– Detta är en sensation. Sett till konkurrens och resurser är vi en blåbärsnation, säger landslagstränaren Sebastian Melander till SVT Sport.

Med två subdivisioner kvar i kvalet, såg det inte ut som att någon skulle kunna utmana finalfältet. Det var ingen i de två kvarvarande som kunde hota Adlerteg som därmed är en av åtta att ta sig till final i barr.

Senast en svenska nådde grenfinal på VM i artistisk gymnastik var 1958, då Berit Jönsson blev femma i hopp.

”Jobbigt att titta”

– Jag är jätteglad, verkligen. I går när halva startfältet hade kört så trodde jag inte att det skulle gå. Det har varit riktigt jobbigt i dag att sitta och titta, säger Jonna Adlerteg till SVT Sport.

Grenfinalerna går på fredag den andra november klockan 16.00 lokal tid i Doha i Qatar och då kan det bli ännu bättre.

Större än EM-silvret

– Det kändes ganska lugnt, men ändå inte perfekt. Det känns som det finns saker att rätta till och det är ganska skönt att gå in i finalen så och försöka göra en ännu bättre serie, avslutar Adlerteg.

Sveriges landslagstränare Sebastian Melander var väldigt imponerad av Jonnas insats.

– Det är enormt stort i en världsidrott. Det är konkurrens på högsta nivå. Det är ännu större än EM-silvret, säger Sebastian Melander och fortsätter:

– Vi får se hur långt det räcker – men bara detta är en sensation. Sett till konkurrens och resurser så är vi en blåbärsnation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.