David Rumbutis och Joakim Lenberg. Foto: TT

Ingen svensk herre vidare från kvalet i gymnastik-VM

Uppdaterad
Publicerad

Under gårdagen intog de svenska herrarnas tävlingsgolvet på VM i artistisk gymnastik i Liverpool, England.

Men varken David Rumbutis eller Joakim Lenberg tog sig vidare från kvalet.

– Nu jobbar vi vidare mot EM och det känns som att vi är på rätt väg, säger tränaren Eddie Olsson till gymnastik.se.

David Rumbutis, 22, klev in i sitt fjärde VM och lyckades ta sig igenom mångkampen, trots de ryggproblem som Rumbutis haft under veckan.

– Det kändes bra idag, jag är nöjd! Det kunde gått bättre men det kunde också gått väldigt mycket sämre. Jag fick en helt okej start i ringar och är även nöjd med hopp och barr.

– Sedan fick jag kämpa mig igenom räck och i fristående kände jag att energin började ta slut. Inför avslutningen i bygel så var mitt enda fokus att gå igenom utan fall, säger David Rumbutis.

22-åringen kammade hem 77.430 poäng vilket räckte till en 42:a plats i mångkampen.

VM-debutant

Joakim Lenberg, 21, gick in i kvalet som VM-debutant. I en tävling som mest handlade om att samla erfarenhet inför framtiden. Lenberg fick totalt 72.032 poäng i mångkampen vilket räckte till en 76:e plats.

– VM har varit en av mina roligaste tävlingar någonsin. Även om det blev många fall så kände jag inte att det påverkade mig utan jag tog mig upp igen och gick vidare snabbt. Sen har det varit sjukt kul att göra detta tillsammans med David!, säger Joakim Lenberg.

Varken Rumbutis eller Lenberg gick vidare från VM-kvalet men tränaren Eddie Olsson ser positivt på insatserna.

– Det är två glada killar och nöjda tränare som lämnar VM, så det är en skön känsla! Nu jobbar vi vidare mot EM och det känns som att vi är på rätt väg.

SVT sänder från gymnastik-VM med start ikväll. Läs allt om mästerskapet i guiden här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Emelie Westlunds barr i klippet. Foto: Svensk gymnastik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.