Foto: Bildbyrån

Flera förbund bojkottar kongress – Sverige gör det inte

Uppdaterad
Publicerad

Sju nationella förbund har valt att bojkotta det internationella gymnastikförbundet FIG:s kongress i Istanbul på grund av att representanter från Ryssland och Belarus får delta. Sverige har valt att trots allt åka.

– Det är en komplex fråga. Att inte delta är ett statement man kan göra för att ta avstånd, säger det Svenska gymnastikförbundets generalsekreterare Pelle Malmborg till SVT Sport.

Nederländerna, Polen, Estland, Norge, Ukraina, Litauen och Italien bojkottar det internationella gymnastikförbundets kongress i Istanbul den 11 och 12 november.

Sverige har övervägt att göra samma sak, men kommit fram till att man trots allt åker till Istanbul.

Idrott och politik

– Vi har haft uppe frågan vid mer än ett tillfälle, senast så sent som nu på morgonen. Hittills har vi haft ståndpunkten att vi kommer vara där för att ta del av vår demokratiska rätt i sammanhanget, säger Malmborg och fortsätter:

– Det är viktigt att vi står upp för de värderingar vi har, men också markerar var vi står i den här frågan. Vi tycker det är väldigt olyckligt att det internationella gymnastikförbundet inte har valt att gå på samma linje som det europeiska, det vill säga att inte bara begränsa utövare utan även förtroendevalda.

Generalsekreteraren berättar att de ska göra det tydligt att de inte stöder ryskt och belarusiskt deltagande.

– Vi kommer att ta upp frågan på något sätt. Troligtvis före kongressen och så får vi se hur det blir under kongressen. Men det är någon vecka kvar och vi samarbetar ganska tätt med våra nordiska kollegor i frågan. Vi har ganska tät dialog med dem.

– Det är en komplex fråga. Att inte delta är ett statement man kan göra för att ta avstånd. Men vi tror att vi kan påverka även genom att vara med.

FIG:s kongress flyttades tidigare från norska Sandefjord till Istanbul på grund av att det norska förbundet inte ville ta emot ryssar och belarusier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet