Uppgifter från en psykoterapeut, med flera gymnaster som patienter, ligger bakom förbundets beslut att anmäla saken.
– Vi har absolut inget skäl till att bedöma det som en osäker källa. Informationen handlade om incidenter kopplad till en tränare aktiv inom gymmnastiken och var av så allvarlig karaktär att vi valde att polisanmäla omgående, säger Johan Fyrberg, förbundets generalsekreterare till SVT Sport.
Fyrberg har varit generalsekreterare i tio år och menar att det är en mycket ovanlig situation som har uppstått.
– Det har kanske inte ens skett tidigare, säger han.
En förundersökning, som omfattas av sekretess, har precis inletts.
– I nu läget är det oklart vilken brottsrubricering som kommer att utredas, om det är ett brott. Det är ett vagt händelseförlopp och den som har anmält är inte ett brottsoffer, säger åklagaren Tobias Kudrén.
I blåsväder förr
Elitgymnasternas ledare har tidigare varit i blåsväder. Gymnaster vittande 2012 om en sektliknande ledarkultur, där barn och unga utsattes för viktkontroller och bestraffningar. Förbundet slog först ifrån sig anklagelserna men erkände senare problemen.
Riksidrottsförbundet (RF) höll 2013 inne elitstödet till Svenska gymnastikförbundet sedan en utredning påvisat bristerna i landslagsgymnastikens ledarkultur. RF krävde att förbundet tog fram en åtgärdsplan.
Planen presenterades i mars samma år – och gymnastikförbundet fick tillbaka sitt stöd. Bland annat skulle ett medicinskt råd inrättas, skaderegistrering påbörjas och dialogen med ledare fördjupas.