Jonna Adlerteg är det mest meriterade namnet i den svenska damtruppen till EM i gymnastik. Foto: Bildbyrån

Här är svenska damtruppen till gymnastik-EM

Uppdaterad
Publicerad

Mellan den 21-25 april avgörs årets EM i artistisk gymnastik i Basel.

Nu är den svenska damtruppen klar – och Sverige skickar tre EM-debutanter till mästerskapet, tillsammans med den meriterade och rutinerade Jonna Adlerteg.

De svenska trupperna till EM i Basel i april är nu kompletta.

Damtruppen till EM presterades idag, och ser ut som följer:

Jonna Adlerteg, Tonya Paulsson, Emelie Westlund och Jennifer Williams.

SVT:s expert Veronica Wagner, kommenterar här nedan de fyra svenskornas chanser på EM.

Jonna Adlerteg, född 1995:
 ”Har efter ett uppskjutet OS och hela tävlingsåret 2020, kämpat på hela året och visade under uttagningarna upp en bra tävlingsform. Trots avsaknaden av tävlingar under 2020, hon har klarat sitt program utan stora missar. Här finns det grenfinalchans.

Tonya Paulsson, född 2003:
”Svensk mästarinna i mångkamp 2019 och 2020. Gör sitt tredje år som senior men är EM-debutant. Har fina resultat som junior där hon bland annat varit i barrfinal på ungdoms-OS 2018, vilket ytterst få svenskor varit. Tonya är likt Jonna mycket fin att titta på i barren och hennes fina graciösa stil är genomgående genom alla grenar Mångkampen blir hennes starkaste kort här på EM”.

Emelie Westlund, född 2005:
”Seniordebut och EM-debutant. Deltog på ungdoms-OS I Baku 2019. Emelie har uppgraderat sin svårighet på samtliga grenar sedan Baku trots ett år utan tävling. Emelie är en stark mångkampare”.

Jennifer Williams, född 2005:
”Seniordebut och EM-debutant. Även Jennifer var med och tävlade på ungdoms OS i Baku 2019. Har lyckats uppgradera sin bomserie till en mycket hög svårighet och lyckades kvalificera sig till EM i enbart bom, vilket är en prestation i sig”.

Förra veckan togs även den svenska herrtruppen ut, och innehåller följande fem namn:

David Rumbutis, Kim Wanström, Joakim Lenberg, Karl Idesjö och Filip Lidbeck.

Veronica Wagner om herrarnas chanser:

”David Rumbutis är den starkaste gymnasten, han kvalificerat sig till OS som första manliga gymnast sedan Johan Jonasson gjorde det 1992! David är en mycket stark mångkampare”

EM avgörs 21-25 april i schweiziska Basel, och direktsänds i SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer