Lina Sjöberg. Foto: Bildbyrån

Lina Sjöberg: ”Hade blivit förstörd psykiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Lina Sjöberg tillhörde länge landslaget i artistisk gymnastik men trots att hon kvalade in till VM fick hon aldrig åka.

25-åringen tröttnade och valde att byta till trampolin där hon i dag är en av världens bästa.

– Jag har hittat ny glädje, hade jag hållit på längre hade jag varit förstörd psykiskt, säger Lina Sjöberg till SVT Sport.

För åtta år sedan lämnade Lina Sjöberg landslaget i artistisk gymnastik efter att två gånger om inte ha tagits ut till VM trots att hon kvalade in båda gångerna.

– Jag fick inga förklaringar. Första året skickade de en annan i stället som inte klarat kraven men tyckte ändå att det var bättre. Andra året ändrade de mina poäng så att jag inte klarade kravet, säger Lina Sjöberg till SVT Sport och fortsätter:

– Jag kände att hur mycket jag än tränar så kommer jag aldrig att komma längre. Det är inte värt att träna över 30 timmar i veckan och aldrig nå längre. Det är tråkigt att vara bästa svensk så fort man tävlar utomlands men aldrig i Sverige.

Förbundet beklagar

Från gymnastikförbundets sida beklagar man hennes upplevelser, men betonar att det jobbats intensivt för att förändra ”ledarkulturen”.

– Det är verkligen tråkigt att hon upplever det så, hon hade kanske kunnat bli lika bra i artistisk gymnastik som nu i trampolin, säger gymnastikförbundets generalsekreterare Johan Fyrberg till SVT Sport.

– Jag är inte förvånad över bilden, det fanns en stor kritik riktad mot gymnastiksporten vad gäller ledarkultur, men vi har gjort enorma ansträngningar för att förändra.

Gick över till trampolin

I början av 2011 testade Lina Sjöberg som sagt trampolin och inom den gymnastikgrenen blev hon kvar.

– Min syster hade precis slutat så jag fick ta hennes plats i gruppen på test och jag tänkte att jag kanske ställer upp på SM någon gång i framtiden. Sedan tog det fem månader och jag tog SM-guld och sedan efter fem månader till var jag bara en poäng ifrån att kvala till VM och då kände jag ”oj, VM vore kul det är kanske dags att satsa på riktigt”.

I dag har hon åtta SM-guld, ett EM-guld, två VM-brons och ett brons på World Games i paradgrenen dubbel minitrampolin, DMT.

– Jag är glad att jag bytte för jag har hittat ny glädje, hade jag hållit på längre hade jag varit förstörd psykiskt. Det här har räddat mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.