Lina Sjöberg första kvinna i världen att sätta en trippelvolt

Uppdaterad
Publicerad

På söndagskvällen skrev 23-åriga Lina Sjöberg in sig i gymnastikhistorien. Som första kvinna satte hon en trippelvolt på tävling i gymnastikgrenen DMT.

– Jag lyckades! säger svenskan om sin bedrift.

För 25 år sedan blev tyske Steffen Eislöffel först i världen med att göra en trippelvolt. Men fram tills nu har ingen kvinna klarat av bedriften. Igår bröt Lina Sjöberg ny mark inom sin sport.

– Jag lyckades! Jag satte min ”triffis-kombo”, även om den inte blev jättebra körde jag den i alla fall. Så nu är jag officiellt första och enda tjej i världen som kör trippel upp på DMT:n (dubbel minitrampolin), säger Lina Sjöberg i en kommentar till UNT.

Volten sattes på Canada Cup i Calgary dit Sjöberg bjudits in speciellt av kanadensiska gymnastikförbundet. Sjöberg slutade på andra plats i tävlingen, strax efter amerikanskan Paige Howard, i konkurrens med namnkunniga gymnaster från bland annat USA, Kanada och Vitryssland.

”Kan köra sånt som ingen annan tjej kan”

– Jag fick inte riktigt lika höga poäng på min trippel-kombo då jag körde för långt avhopp så jag landade utanför mittenzonen, förklarar Sjöberg.

– Även om jag inte vann denna gång så är jag väldigt nöjd med att jag körde igenom alla mina hopp och visa världen att jag kan köra sånt som ingen annan tjej kan.

Sedan tidigare hade Sjöberg ett VM-brons och ett EM-guld i dubbel minitrampolin (DMT). Ambitionen att sätta en trippel hade hon gjort känd i förväg.

”Vill utveckla DMT-sporten”

– Jag vill utveckla själva DMT-sporten, och kan alla killar göra det borde jag också kunna göra det, sade hon till SVT Sport i samband med SM sommaren 2016.

Sjöberg satsar på sin sport parallellt med juridikstudier i Uppsala. I SVT Sports reportage i fjol berättade hon om svårigheterna att få satsningen att gå ihop ekonomiskt. Hon levde då på enbart studiemedel, hemma hos föräldrarna. För sex år sedan lämnade hon landslaget i artistisk gymnastik för att satsa på dubbeltrampett.

På tävlingsprogrammet i år står bland annat SM-veckan i Borås, World Games i juli samt VM i november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.