Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska stjärnskottet tog första junior-EM-guldet i gymnastik på 26 år: ”Helt otroligt”

Tog första junior-EM-guldet i gymnastik på 26 år: ”Helt otroligt”

Uppdaterad
Publicerad

Luis Il-Sung Melander är stjärnskottet som åter sätter den svenska herrjuniorgymnastiken på kartan.

Guldet från ungdoms-OS toppades med ett nytt guld i ringar från junior-EM i München.

– Det var nästan lite overkligt. Det var över förväntan. Helt otroligt, faktiskt, berättar 17-åringen för SVT Sport.

De var 26 år sedan Sverige senast tog en medalj på junior-EM i gymnastik för herrar, när Michael Hjorth knep guldet i hopp.

Nu har dock Lius Il-Sung Melander upprepat bedriften – fast i ringar. På söndagsmorgonen vann han finalen under junior-EM i München.

– Det känns, otroligt, jag har inte riktigt insett det än. Nu var det bara någon timme sedan. Det känns riktigt skönt och bra, säger Il-Sung Melander till SVT Sport.

”Hade större självsäkerhet”

Inför säsongen var målsättningen att ta sig till final i de stora mästerskapen. Men med tidens gång växte tron på att ta topplaceringar.

– När jag märkte att det gick bra på SM och NM så insåg även jag själv att jag hade medaljchans.

Den första stora utdelningen på internationell nivå kom på ungdoms-OS i juli, där det blev guld i samma gren.

– Det var min första stora final och jag var jättejättenervös, jag visste inte riktigt hur det kändes. Men nu på EM hade jag större självsäkerhet när jag gick upp i finalen, berättar 17-åringen.

”Innerst inne vet jag att jag kan”

– Jag har ju tränat så jävla mycket den senaste tiden, jag har gjort rutinen om och om igen så innerst inne vet jag att jag kan den. Men när man går upp på podiet och ska prestera så blir man nervös och börjar tänka ”nej, nej, nej, jag kan inte”, men då gäller det bara att tänka på att jag redan har gjort det och att jag kan.

Nu väntar lite semester, och sedan ska Il-Sung Melander fira med ”att träna på igen, hårdare”, säger han. För nästa gång han ställer upp och tävlar är det som senior.

– Till en början så gäller det att få till serien som man vill ha. Sedan så kan man börja tänka på finalplatser. Det är inte något som jag ser händer direkt, nu, nu, nu, resonerar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.