Oleg Verniaiev missar OS i Tokyo. Foto: Bildbyrån

Oleg Verniajev missar OS – testat positivt för doping

Uppdaterad
Publicerad

Den ukrainska gymnasten Oleg Verniajev har testat positivt för meldonium och missar därmed OS i Tokyo.

”Jag kommer att överklaga till Cas (idrottens skiljedomstol)”, skriver han på Instagram.

Oleg Verniajev vann OS-guld i barr och OS-silver i mångakam i OS i Rio 2016. Men han får ingen chans att försvara medaljerna.

I fredags kom beskedet att han lämnats utanför den ukrainska OS-truppen och idag kom förklaringen.

27-åringen har testat positivt för hjärtmedicinen meldonium, det skriver han själv på Instagram. Han skriver att han inte vet hur han fått i sig preparatet.

”Hur kom den förbjudna drogen in i min kropp?”, skriver han.

Kan stängas av i fyra år

Enligt Verniajev var de påföljande testerna negativa.

”Varför var endast ett test positivt och inget av de efterföljande nästan ett dussin tester bekräftade förekomst av substansen”.

Om hans överklagan till CAS inte går igenom stängs han av i fyra år.

”Idrotten lärde mig att ta mig fram och vinna även med en skada. Jag är säker på att det kommer bli lika nu”, avslutar han sitt inlägg.

Meldonium är ett preparat som länge varit omdiskuterat då det länge rådde oklarheter om hur lång tid det tog för preparatet att lämna kroppen. Den svenska löparen Abeba Aregawi testade positivt för meldonium i februari 2016 men friades i juli samma år då halterna av preparatet i provet var för låga. Den 30 juni 2016 offentliggjorde WADA nya riktlinjer angående tillåtna nivåer av meldonium. Nivåer som Aregawis test var klart under.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.