Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Landslagsgymnasterna Jennifer Williams och Nathalie Westlund berättar i klippet om satsningen och vad den betyder. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Olympisk satsning på kvinnliga gymnaster

Uppdaterad
Publicerad

Dubbla EM-medaljören Jonna Adlerteg fanns med i den förra satsningen. Nu inleder Sverige olympiska kommitté (SOK) en ny olympisk offensiv för kvinnliga artistiska gymnaster.

– Det känns väldigt skönt och kul att de tror på oss och vår potential, säger landslagets Nathalie Westlund till SVT Sport.

Mellan 2010 och 2016 gjorde SOK den senaste gymnastiksatsningen och med då fanns Jonna Adlerteg som tog två EM-silver under sin karriär.

Nu är det dags för en ny satsning. Bakgrunden till beslutet är att SOK ser att det just nu finns potential bland de kvinnliga artistiska gymnasterna i det svenska landslaget.

– Vi har tre ben som vi står på. Finns det talanger som satsar? Finns det duktiga tränare med internationell kunskap? Och finns det en miljö som är bra? säger SOK:s sportchef Anders Wiggerud till SVT Sport.

– Just nu ser vi det inom gymnastiken. Det är en grupp duktiga tjejer i en miljö som vi tillsammans med förbundet skulle kunna göra riktigt bra och vi har några av de bästa tränarna i världen på plats, säger Wiggerud till SVT Sport.

”Tror vi kan ta medalj”

SOK gör satsningen tillsammans med Svenska gymnastikförbundet och Eskilstuna gymnastikförening där meriterade tränarduon Helena Andersson och Sebastian Melander finns.

Målet är att utveckla gymnaster som kan ta sig till final och prestera under OS i Brisbane 2032.

– Jag tycker verkligen det är realistiskt. Och jag känner också att det inte lägger så mycket stress på oss. Vi har till 2032 på oss och då vet man att man inte behöver stressa med sin satsning, vi vet att vi har stöttning under längre tid, säger landslagsgymnasten Jennifer Williams som under torsdagen gick till final i barr vid världscuptävlingarna i Azerbajdzjan.

Nathalie Westlund, även hon i landslaget:

– Vi utvecklas hela tiden så jag tror absolut att vi kan komma till de här finalerna och ta medalj. Vi har allihop ett starkt driv och vill väldigt mycket.

Se gymnastik-EM för herrar och damer 26 april- 5 maj i SVT.

Damlandslaget i artistisk gymnastik

Alva Eriksson, Maya Ståhl, Nora Hanfelt, Tonya Paulsson, Jennifer Williams, Nathalie Westlund, Emelie Westlund, Elina Garvin, Emmy Malmberg och Vilma Timlöv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.