Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT Nyhetsbyrån

Rebeca Andrade historisk – tog Brasiliens första mångkampsguld i gymnastik

Uppdaterad
Publicerad

Ingen brasiliansk gymnast hade tidigare vunnit ett VM-guld i mångkamp. Men efter sitt avslutande fristående program kunde 23-åriga Rebeca Andrade fira guld i Liverpool.

– Nu är det verkligen klart, det är en historisk brasiliansk afton, konstaterar SVT:s kommentator Annamaria Fredholm.

Rebeca Andrade tog OS-silver i Tokyo förra året i den individuella mångkampen. Nu har hon också vunnit ett historiskt VM-guld – med marginal. Andrades totalpoäng skrevs till 56,899 vilket var 1,5 poäng bättre än andraplacerade amerikanskan Shilese Jones.

Något som fick SVT:s expert Veronica Wagner att göra en jämförelse med sportens största: amerikanskan Simone Biles.

– En och en halv poäng! Det är ett stort glapp. Det är bara Simone Biles som brukar kunna skapa sådana avstånd, kommenterar Wagner. 

Rebeca Andrade var inte minst stark i hopp, där hon fick 9,566 i utförande.

– Halv vändning, en och en halv skruv i toksträckt position och en utomordentlig landning. Bättre gymnastik än så får vi knappt, berömde Wagner.

Dessutom slog 18-åriga brittiskan Jessica Gadirova till med ett brons (1,7 poäng bakom guldet) vilket är Storbritanniens första medalj i individuell mångkamp på damsidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.