Rysslands president Vladimir Putin och Irina Viner. Foto: TT

Rysk stjärntränare avstängd två år

Uppdaterad
Publicerad

Framgångsrika ryska gymnastiktränaren Irina Viner stängs av i två år från internationella tävlingar och missar därmed OS i Paris nästa år.

Orsaken är att Viner offentligt kritiserade domare efter OS 2021.

Viner har utretts av Internationella gymnastikförbundets etiska kommitté efter OS i Tokyo.

Efter dubbla guldmissar i rytmisk sportgymnastik – Ryssland fick nöja sig med silver i båda tävlingarna – gick Viner till angrepp mot domarna.

Till ryska medier sade Viner bland annat att domarna medvetet motarbetade ryska gymnaster och kallade situationen ”skamlig”.

Viner anklagas också för att ha hämnats på en rysk tjänsteman, som övervakade OS-tävlingarna, genom att blockera henne från nya internationella uppdrag.

Internationella gymnastikförbundet konstaterar på sin webbplats att Viner brutit förbundets regler.

Avstängningen börjar inte räknas av förrän Ryssland tillåts tävla internationellt igen. Precis som många andra sporter är ryska och belarusiska gymnaster stoppade från att tävla internationellt på grund av kriget i Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.