Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Simone Biles Foto: Bildbyrån/Rörliga bilder SVT

Simone Biles historisk efter dubbla guld

Publicerad

Simone Biles är historisk. I bom kom hennes 18:e VM-guld, och gick upp i ensam ledning över flest antal VM-medaljer i karriären med 24 stycken. Men hon var inte klar där, utan i fria så tog hon sitt 19:e guld, och 25:e medalj.
– Så länge jag lever kommer hon vara störst, säger SVT Sports expert Veronica Wagner.

Simone Biles är gymnastikens stora stjärna just nu. I bom kom hennes 18:e VM-guld i karriären efter en nästintill felfri serie där hon fick 15.066 poäng.

Biles var tvungen att ta sig förbi kinesiskan Liu Tingting, som hade imponerat med en serie där hon fick 8.233 i utförande på svårigheten 6.200, totalt 14.443.

Då klev hon upp på bommen och levererade en serie som med svårigheten 6.400 var den svåraste i finalen. Men trots svårigheten så gjorde hon inga stora misstag, och fick 8.666 poäng för sitt genomförande.

– Det där var en av hennes mest avslappnade bomserier jag sett henne göra, säger Veronica Wagner.

För Liu Tingting, som hade en tung lagtävling för Kina, så blev det silver. Och på pallen fick hon sällskap av hennes landsmannina Li Shijia som fick 14.300 poäng trots ett avdrag på 0,1.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Li Shijias bomserie

Biles avslutade med ytterligare ett guld

Det var dock inte över där för Simone Biles, som skulle komma att dominera det fria programmet totalt. Där var Biles sist ut, och behövde ta sig förbi Sunisa Lee på 14.133 för att ta sin andra guldmedalj för dagen. Och som hon gjorde det. I ett program med svårigheten 6.700 lyckades hon ta sig upp i 15.133 poäng, trots ett poängavdrag på 0.1 efter att hon landat utanför med ena foten vid ett av sina hopp.

När Biles var klar med sitt program så var Wagner riktigt imponerad.

– Wow, vilken stjärna. Titta vilken stjärna. En poäng över alla andra, utklassning, säger hon.

SVT:s kommentator Annamaria Fredholm kunde bara instämma, och är imponerad över den nivå som Biles hållit under mästerskapet.

– Vilken tävling hon gör och vilket mästerskap hon gör, säger hon.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Biles tar guld i det fria programmet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer