Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Simone Biles otroliga hopp här. Foto: TT Nyhetsbyrån

Simone Biles straffades efter superhoppet

Uppdaterad
Publicerad

Simone Biles landade en extremt svår Yurchenko dubbelpik på amerikanska mästerskapen.

Efteråt straffades stjärngymnasten för säkerhetsåtgärden att ha tränaren med sig på golvet.

– Jag tycker att han borde få stå där, säger tidigare landslagsgymnasten Veronica Wagner till SVT Sport.

Superstjärnan Simone Biles drog sig ur OS i Tokyo 2021 på grund av psykisk ohälsa.

Nu är hon tillbaka med besked.

Under de pågående amerikanska mästerskapen fick hon en Yurchenko dubbelpik, ett hopp hon är den enda kvinnan att ha utfört på tävling tidigare, att se enkel ut.

Hon fick skyhöga poäng för hoppet, 9,8 av 10 för utförandet, men fick ett halvt poängs avdrag för att hennes tränare Laurent Landi stod på golvet för att kunna hjälpa henne om något gick fel. Poängavdraget gjordes även om han inte behövde ingripa.

”Väldigt klar i den åsikten”

Den tidigare svenska landslagsgymnasten Veronica Wagner imponerades djupt av Biles prestation och tycker att tränaren borde få stå där. Detta eftersom svårighetsnivån är så hög samt att tränare får göra det på svåra moment på en viss nivå i till exempel barr.

– Jag är väldigt klar i den åsikten. Hon gör det så bra att han inte behöver stå där, men jag tycker det är väldigt smart av dem att göra det.

Wagner är inne på att regeln kan komma att ändras och poängterar att tränaren kan vara till stor hjälp om olyckan är framme.

– Om hon mot förmodan missar tajmingen så kan det bli jättefarligt, då kan han kliva in och rädda henne. Istället för att landa på huvudet skulle hon kunna landa på knäna. Det är en ganska stor grej att han står där.

Amerikanska mästerskapen, som även fungerar som VM-kval, avgörs i natt. Biles leder stort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.