Starka känslor när Brommagymnasterna försvarade SM-guldet

Uppdaterad
Publicerad

SM i truppgymnastik blev en jämn historia både på dam- och herrsidan. När Brommagymnasternas herrar slutligen utropades som vinnare före Stockholmsrivalen KFUM kom tårarna.

– Helt fantastiskt. Det var ganska tungt efter kvalet, men efter små justeringar i programmet och ändringar i taktiken så visade vi Sverige vilka som är bäst, säger truppens Patrik Gustafsson i SVT:s sändning.

Finalerna i truppgymnastik var jämna in i det sista.

På herrsidan kunde till slut Brommagymnasterna titulera sig svensk mästare, 0,4 poäng före KFUM. När slutpoängen ropades ut i Baltiska hallen blev det en del tårfyllda ögon hos truppen från Stockholm.

Brommagymnasterna var framför allt starka i det fristående programmet, vilket bäddade för SM-guldet – lagets andra i rad.

– Det är självklart en press att komma hit som favoriter. Vi har haft ett speciellt år med fyra killar som har bott på Island till exempel och två nya som har kommit in från Norge, så vi har inte tränat jättemycket ihop men det är ändå sådan rutin i det här laget, säger truppens Patrik Gustafsson.

”Bara blixtrade om damfinalen”

I damklassen var det ännu jämnare i resultatlistan där flera trupper bjöd på fina program.

– Det bara blixtrade om damfinalen, det höll mycket hög klass, konstaterade SVT:s kommentator AnnaMaria Fredholm efter tävlingen.

Men till slut var det hemmalaget från Malmö, GK Motus-Salto, som kunde fira SM-guldet med en stor gruppkram. Truppen vann 0,250 poäng före Brommagymnasterna.

– Publiken gör stor skillnad. Vi har haft en jättebra stämning genom hela tävlingen, lite nerver såklart men de lyckades vi hålla i styr, säger truppens Ellinor Sjöberg.

I mixedklassen visade en trupp från Närke att de var bäst: Rutinerade GF Örebro, SM-tvåan från ifjol och svenska mästaren från 2017, tog hem guldet före – även här – Brommagymnasterna.

Resultat truppgymnastik finaler

Dam Final

1, GK Motus-Salto 56,400

2, Brommagymnasterna 56,150

3, GT Vikingarna 55,550

Herr final

1, Brommagymnasterna58,450

2, KFUM 58,050

3, GK Motus-Salto56,800

Mixed final

1, GF Örebro54,300

2, Brommagymnasterna 53,750

3, Gefle GF49,800

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.