Starkare Adlerteg redo för EM: ”Jag flyger högre”

Uppdaterad
Publicerad

Skadorna fick EM-silvermedaljören Jonna Adlerteg att byta fokus till enbart barr, och därmed mer styrketräning.

– Jag har blivit starkare och det märks i barrträningen. Jag flyger högre och övningarna känns lättare, säger Jonna Adlerteg till SVT Sport.

Jonna Adlerteg finslipar just nu för EM i gymnastik, med avresa till Glasgow på söndag. SVT Sport var på plats i Eskilstuna under ett av de sista träningspassen, och fick se en 23-åring med mer muskler än förr köra hårt i barren och komplettera med hårda styrkeövningar.

Det har gått fem år sedan Adlerteg tog EM-silver i barr, men snart strandade i knäproblem och missade OS i Rio.

Hennes slutsats blev att specialisera sig enbart på barr, och därmed mer styrka i överkroppen jämfört med vid EM-silvret 2013.

– Då var jag mer som ett barn. Nu när jag kör styrketräning är det en helt annan sak, säger Jonna Adlerteg.

Jonna Adlerteg är äntligen vuxen och skadefri, och har ett svårare program än förr. Problemet är att även konkurrenterna utvecklats, så medaljer i årets EM hämtas knappast automatiskt.

– Jag försöker hålla nere förväntningarna lite. Målet är en bra prestation, men jag måste ju ”göra det”, och det är det som är fokus, säger Jonna Adlerteg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.