Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Nathalie Westlunds imponerande barrserie från EM-kvalet i spelaren ovan Foto: TT

Sverige i lagfinal i gymnastik-EM – för första gången någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Det var en historisk dag när Sverige kom på åttonde plats och säkrade en finalplats i lag-EM – efter jätteprestationer på barren.

– Den där barren var ganska extrem, säger förbundskaptenen Helena Andersson Melander till SVT Sport.

Det var barren som skulle vara avgörande för Sverige. Nathalie Westlund tog sig till individuell final och slog sitt personbästa, även Elina Grawin och Tonya Paulsson slog sitt personbästa.

Se Nathalie Westlunds barrserie i spelaren ovan.

– Den där barren var ganska extrem. Det var tre av fyra tjejer som gjorde personbästa idag, säger förbundskaptenen Helena Andersson Melander till SVT Sport.

Sverige har tagit sig till lagfinal i EM, hur är känslan?

– Det är första gången någonsin för Sverige. Vi är så klart överlyckliga. Det började med det här gänget 2021, de hade inte varit ute på något VM, EM eller världscup. År för år klättrade vi och jag sa till tjejerna att detta är något jag har velat i extremt många år, det är klart vi kan ta oss till en lagfinal i EM. Efter genrepet för två dagar kände jag att det kommer inte hända nu.

– Men i dag var känslan att i dag skulle vi visa vad vi går för och vi har inget att förlora. Det är otroligt roligt att lyckas tillsammans, det märker man på dem också.

”Det här är inte maxnivån”

Hur stort är det här för svensk gymnastik?

– Det betyder jättemycket. Det känns otroligt lovande inför framtiden med nivån. Det känns verkligen som att vi bara har börjat, det här är inte maxnivån.

Hur går tankarna inför finalen?

– För oss är det stort att vara i en lagfinal, så vi har ingenting att förlora där. Det blir en kul tävling och vi är stolta över att vara där.

Sverige tog var det sista laget att kvala till final på sin åttondeplats med 152.430 poäng. Italien kom etta med poängen 165.296.

Se lag-EMfinalen i SVT1 och SVT Play på lördag 16.15.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.