Foto: TT Nyhetsbyrån

Sverige skickar ingen till EM

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har beslutat att inte skicka några gymnaster till EM i Turkiet i december.-Tråkigt så klart, men väntat. Vi får väl se om mästerskapet ens blir av, det är så många länder som dragit sig ur, säger Sveriges bästa gymnast Jonna Adlerteg till SVT Sport.

Mästerskapet har redan flyttats från Paris till Turkiet där man gjorde bedömningen att kunna arrangera tävlingen på ett säkert sätt, trots det drar sig nu alltså Sverige ur.

– Det var inget lätt beslut, det har gjorts en mängd undersökningar kopplat till försäkringsskydd, lokala restriktioner, resmöjligheter och även rent sportsliga och etiska förutsättningar, säger Lotta Darlin, pressansvarig på Svenska Gymnastikförbundet.

– Helheten gör tyvärr att det enda ansvarsfulla beslut som kunnat fattas är att ej medverka, oaktat hur stor längtan är efter att ingå i ett mästerskapssammanhang, fortsätter hon.

För David Rumbutis och Jonna Adlerteg, som skulle representerat Sverige har förberedelserna nu förändrats drastiskt.

– Vi ska sätta oss nu i veckan och fundera på hur vi ska lägga upp hösten. Förmodligen blir en blandning mellan tävlingsprogram och nya övningar, men jag väljer att fokusera som att det blir tävlingar som vanligt till våren. Jag kan inte tänka på något annat sätt, säger Adlerteg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer