Miranda Tibbling är ett av Sveriges stora medaljhopp på historiens första VM i parkour i Japan i oktober. Foto: Bildbyrån

SVT sänder historiskt första VM i parkour – här är allt du behöver veta

Uppdaterad
Publicerad

För första gången anordnas VM i parkour. SVT Sport sänder från mästerskapet i Japan och från svenskt håll finns storfavoriter på både dam- och herrsidan.

– Allt annat än två medaljer vore väl något av en besvikelse, säger expert Jesper Eriksson.

Var och när?

Historiens första parkour-VM avgörs i Tokyo, Japan, från 14-16 oktober. Cirka 120 tävlande från 30 länder kommer samlas och tävla i de två grenarna Speed och Freestyle.

Vilka tävlar för Sverige?

Sverige är världsledande i sporten och har två stora guldhopp i VM. I herrarnas Freestyle är 18-årige Elis Torhall rankad etta i världen och vann nyligen totala världscupen.

I damernas Speed är 18-åringen Miranda Tibbling världsetta. Tibbling tävlar också i Freestyle där hon är rankad fyra i världen. I somras tog hon dubbla medaljer på världscupen i Frankrike.

Till mästerskapet är också Hannes Larsson uttagen i Freestyle-grenen. 

TV-tider och program

SVT sänder från finaltävlingarna 15–16 oktober i SVT1 och SVT Play. Japan ligger sju timmar före Sverige i tid.

Lördag 15 oktober, 07.30–09.55: Freestyle herrar (Elis Torhall och Hannes Larsson), Speed damer (Miranda Tibbling)

Söndag 16 oktober, 07.00–09.30: Freestyle damer (Miranda Tibbling), Speed herrar (inga svenska deltagande).

Se hela tävlingsschemat på gymnastikförbundets hemsida (lokala tider)

Kommenterar tävlingarna för SVT gör AnnaMaria Fredholm och expert Jesper Eriksson.

Experten om tävlingarna

Första VM i parkour, hur stort är det för sporten? 

– För de som tränar och satsar på parkour som sport är det enormt. I vanliga fall är vi några som bara hoppar runt, men det här är väl en slags bekräftelse på att det är riktiga atleter det handlar om. Förhoppningsvis kan det innebära mer stöd och intresse till sporten. Det är nog inte så många som har koll på att det anordnas ett VM, säger expert Jesper Eriksson.  

Samtidigt poängterar han att parkour handlar lika mycket om en livsstil som en sport, att jämföra med till exempel skateboard som kom med i OS inför Tokyo 2021. 

Sverige har världsettor på både dam- och herrsidan, hur ser våra chanser ut?  

– Elis och Miranda är storfavoriter. Allt annat än två medaljer vore väl något av en besvikelse, utan att sätta för mycket press på dem. De har vunnit och kommit på medaljplats flera gånger i år. Så minst medalj tror jag på, absolut. 

Hur tävlar man i parkour?

– Speed handlar om att vara snabbast från A till B, först i mål vinner helt enkelt.  

– I Freestyle gäller det att ta sig an hela banan och göra så svåra trick som möjligt. De tävlande döms i två kategorier: utförande och svårighetsgrad. Just VM kommer skilja sig en del från vissa andra tävlingar. Vissa trick är till exempel förbjudna, de kan ge minuspoäng. Så det gäller att ha koll och anpassa sig efter det. 

Vad är nyckeln till att vinna i parkour?

– I Freestyle, om man kan göra tre-fyra stora trick och kan sätta ihop dem med någorlunda flow, då är det medalj. Men med stora och svåra trick finns det alltid en risk att missa, då kan det bli avdrag. Så det gäller att landa bra och prestera på topp. Man ska ha bästa run, vilket innebär att du utnyttjar hela banan och länkar ihop alla olika sektioner på ett snyggt och flowigt sätt. 

– I Speed handlar det om att inte göra några misstag. Eftersom det bara pågår i ungefär 30 sekunder är det små marginaler. En sekund kan innebära en stor diff i placering. Så det är fullt ös från start till mål. Man har inte tid att tänka, utan går bara på instinkt. 

Hur är parkour som publiksport?

– Det är en riktigt bra publiksport. Freestyle-delen är hur häftig som bara den, det är som att man tar alla OS-grenar i gymnastik och gör det till en. Speed-delen är häftig eftersom de kör en mot en. De ställs mot varandra och man kan se dem byta plats, säger Jesper Eriksson. 

Allt om parkour-VM på Play >>>

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.