Richard Hanisch b-prov var positivt och riskerar nu avstängning. Foto: Bildbyrån

Även Hanisch b-prov positivt – riskerar avstängning

Uppdaterad
Publicerad

IFK Skövdes Richard Hanisch riskerar att bli avstängd för dopning. 

Han testades positivt i SM-slutspelet – och nu står det klart att även b-provet är positivt.

– Vi hoppas på ett svar om påföljden inom tio dagar, säger klubbens sportchef Ulf Nyström till SVT Sport.

Substansen som Richard Hanisch testats positivt för är methylhexanamin.

En substans som är tillåten att använda vid träning, men inte vid match. Klubben misstänker att Hanisch fått i sig detta av misstag genom ett kosttillskott.

Richard Hanisch testades positivt efter den tredje SM-semifinalen mot IFK Kristianstad, och att b-provet också är positivt var ingen överraskning för IFK Skövdes klubbledning.

– Det är inte så mycket att säga om. Det tillhör ju vanligheterna att b-provet också är positivt. Det är väldigt ovanligt om det inte är det. Så det är inte helt chockerande, säger Ulf Nyström till SVT Sport.

Nu väntar dom med påföljd i ärendet, som bestäms av Antidoping Sverige och internationella antidopningsbyrån Wada.

– Vi har egentligen ingen aning när det kommer, men vi hoppas att det kommer inom en tio dagar. I övrigt vet vi inte så mycket mer vad som kommer att hända och ske just nu, säger Ulf Nyström.

Nyström har pratat med Richard Hanisch efter att b-provet blev officiellt.

– Han tog det ändå bra. Det värsta har väl lagt sig efter att det har gått en tid. Men han är chockerad och väldigt ledsen. Det är inget som han har gjort medvetet. Det handlar om hans handbollskarriär och yrke. Vi tycker också att det är väldigt tråkigt, ska med gemensamma krafter försöka hjälpa honom, säger Ulf Nyström.

Hur påverkar det här beskedet klubben?

– Det är ju så klart väldigt tråkigt. IFK Skövde tar avstånd från dopning, och har så gjort i alla tider. Vi vill fokusera på det sportsliga och kunna utbilda unga duktiga handbollsspelare. Men nu är vi i den här sitsen, och det är en situation som kan uppstå och hända alla. Det gäller att man tar det på allvar och jobbar aktivt med med det hela tiden, säger Ulf Nyström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer