Tomas Axnér, Sveriges förbundskapten. Foto: Bildbyrån

Axnér: ”Vi vill etablera oss bland de bästa i världen”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges VM-resa tog slut i kvartsfinalen.

Förbundskapten Tomas Axnér anser att Sverige behöver mer spets för att kunna ta nästa steg.

– Vi behöver hitta en del komplement till den här truppen som kan göra lite andra saker, säger han till SVT.

Frankrike blev för svåra för Sverige.

De regerande OS-mästarna drog ifrån i den andra halvleken och satte stopp för Sverige VM-äventyr.

– Det är en påminnelse om att vi har saker att jobba med. Vi möter ett bra motstånd som kontrollerar matchen i andra halvlek. De använder sina styrkor på ett sätt som inte vi kan, säger förbundskapten Tomas Axnér efter matchen.

Sverige har trots uttåget i kvartsfinalen två starka mästerskap bakom sig. Nu härnäst väntar ett EM-slutspel nästa år. Axnér menar att Sverige behöver mer spets för att ta nästa steg.

– När det gäller Frankrike, Norge och de andra toppnationerna så har de en individuell spets som vi inte har. Vi bygger mycket på kollektivet och sättet vi spelar på tillsammans. De har många spelare med X-faktor. Vi behöver hitta en del komplement till den här truppen som kan göra lite andra saker. Vi saknar till exempel skyttet. Det finns saker på sikt som vi ska kunna addera för att bli lite giftigare och lite spetstigare.

Siktar på OS-medalj 2024

Tomas Axnér har kontrakt fram till efter OS i Paris 2024. Han har en klar målsättning om att Sverige ska tillhöra absoluta toppen och kunna utmana om medaljer under de olympiska spelen.

– Vi vill etablera oss bland de fyra, fem bästa i världen. Vi vill vara det vid varje mästerskap och försöka ta medalj 2024. Det är den långsiktiga målsättningen. Vi har visat att vi tillhör världstoppen men det arbetet fortsätter här och nu i stunden samtidigt som vi blickar framåt mot 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.