Ålborgs Mikkel Hansen deppar efter finalförlusten mot Barcelona. Foto: TT

Bittert slut för Hansen – Barça vann CL-rysare

Uppdaterad
Publicerad

Champions League-finalen blev en galen handbollsrysare.

Barcelona slog Ålborg med 31–30.

Hampus Wanne och Jonathan Carlsbogård kan nu titulera sig CL-mästare.

Finalen mellan Ålborg och Barcelona handlade ofrånkomligen väldigt mycket om Mikkel Hansen.

Den 35-årige handbollslegendaren har vunnit OS, VM och EM med sitt Danmark. Han har tre gånger utsetts till världens bäste spelare. Men trots flera försök har Hansen aldrig lyckats vinna Champions League.

Nu ville det sig så att den långhårige dansken med sitt karaktäristiska pannband skulle få en chans till – i den allra sista klubblagsmatchen i karriären. Hansens Ålborgs skrällde sig till final genom att slå ut de regerande mästarna i Magdeburg i lördagens semi och i finalen väntade Barcelona.

Carlsbogård visade vägen

Det var Barcelona, med Jonathan Carlsbogård i startsjuan, som började bäst inför en fullsatt och kokande finalarena i Köln. Den blågula landslagsspelaren sköt två tidiga mål och såg till att Barça hade ledningen med tre.

Men danskarna kom tillbaka, mycket tack vare att Mikkel Hansen tog fram sitt bästa jag lagom till den sista dansen.

Ålborg var i kapp till 15–15 i paus och lagen följdes sedan länge åt. När Hansen sköt sitt sjunde mål – på straff – var det 26–26 och mindre än tio minuter kvar.

Men kort därefter var det Barcelona som, tack vare en annan dansk, kopplade greppet. Emil Nielsen gjorde ett par räddningar och Barcelona kunde gå fram till 30–27.

Ålborg krigade sig heroiskt tillbaka och fick ett sista anfall på tolv sekunder för att utjämna och ta matchen till förlängning.

Ribbträff

Det slutade med att Hansen fick ett närmast omöjligt frikastläge i sista sekunden. Han gjorde ett tappert försök, fick bollen över muren men prickade ribban.

Någon Champions League-titel blev det inte för Mikkel Hansen och efter OS i Paris i sommar är det helt färdigspelat.

För Jonathan Carlsbogård, som gör sin andra säsong i Barcelona, var det karriärens första Champions League-titel. För Hampus Wanne, som kom in som vänstersex efter paus och gjorde ett viktigt mål i slutet, var det andra gången.

Barcelona har vunnit Champions League elva gånger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.