Sverige chartrar ett eget plan för att flyga till Kosovo – trots UD:s avrådan. Hanna Fogelsröm, landslagschef, är trygg med lösningen. Foto: Bildbyrån

Chartrat plan löser Sveriges EM-kvalmatch

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges EM-kvalmatch mot Kosovo kommer att spelas trots UD:s avrådan för svenskar att resa till landet.

Ett chartrat flygplan till och från Pristina i Kosovo samma dag blir lösningen för det svenska landslaget.

– Det är en lösning vi känner oss trygga med, säger landslagschefen Hanna Fogelström till SVT Sport.

Det svenska handbollförbundet försökte in i det längsta flytta herrlandslagets EM-kvalmatch mot Kosovo den 8 november, på grund av Utrikesdepartementets avrådan att åka till Kosovo fram till den 15 november.

Men fick nej.

– Jag framförde våra argument till det Europeiska Handbollförbundet (EHF), men förra fredagen fick jag ett samtal från EHF att det fanns väldigt stora svårigheter att flytta matchen och hitta ett reservdatum. Vi blev uppmanade att göra allt vi kan för att hitta andra lösningar. Och då hittade vi en lösning med försäkringar och ett chartrat plan som gjorde det tryggt för våra spelare och ledare att flyga dit. Och när vi säkerställde det så tog vi beslutet att åka dit, säger Hanna Fogelström.

Det svenska landslaget kommer nu att ha sin bas i Partille, och flyga direkt från Landvetters flygplats till Pristina i Kosovo den 8 november, och flyga tillbaka direkt efter matchen.

”Upp till varje individ”

Någon fara för spelarna och ledarnas säkerhet att åka till Kosovo, ser inte Hanna Fogelström i nuläget.

– UD:s avrådan handlar om icke nödvändiga resor, affärsresor kan genomföras. Vi har också pratat med Kosovo och uppdaterat oss om hur läget ser ut där. Men vi har kommunicerat det här med spelare och ledare, om det är någon som inte vill åka. Det är upp till varje individ. Som det ser ut nu kommer alla att vara med, men i dessa tider kan ju alla förutsättningar ändras snabbt, säger Hanna Fogelström.

MER HANDBOLL: Palicka skadad – missar EM-kvalmatcher (26 oktober 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.