Foto: SVT

Clara Lerby gör första landskampen – 1,5 år efter tänkta debuten

Uppdaterad
Publicerad

Uppskjutet OS-kval, inställt EM-kval och en allvarlig knäskada.

På torsdag – 1,5 år senare – är det äntligen dags för Clara Lerby att göra debut i A-landslaget.

– Det är overkligt men samtidigt roligt. Jag har verkligen längtat efter att få den här chansen, säger Clara Lerby till SVT Sport.

I februari 2020 blev Clara Lerby för första gången uttagen till seniorlandslaget när hon tog plats i den svenska truppen till OS-kvalet. Men kvalet till OS sköts upp på grund av pandemin. Därefter blev kvalet till EM helt inställt och på försäsongen i fjol slet vänstersexan av korsbandet.

– Jag minns bara att jag låg på golvet och skrek att jag inte kan vara skadad nu. Det var som en mardröm. Alla vill ju vara med i landslaget, så det är klart att det inte koml så där jättelägligt. Den perioden var tuff, säger Clara Lerby till SVT Sport.

”Längtat efter sedan man var barn”

Den 22-åriga talangen missade hela förra säsongen men är nu tillbaka i klubblaget Lugi – och damlandslaget. Ett och ett halvt år efter den tänkta landslagsdebuten är det äntligen dags för första A-landskampen när Sverige möter Island i EM-kvalet på torsdagen.

– Det är overkligt men samtidigt roligt. Jag har verkligen längtat efter att få den här chansen, säger hon.

– Jag är typ alltid nervös oavsett vilken match jag spelar men det här, nu känns det som att det är på riktigt. Det här har man längtat efter sedan man var ett litet barn och kollade på alla stora stjärnor.

Är några av de stora stjärnorna kvar i landslaget?

– Ja, men Jamina har jag alltid tyckt varit cool och häftig och Hagman också.

Mött Islands ungdomslandsag

Sverige ställs mot Island, Turkiet och Serbien i kvalet till EM 2022 dit de två bästa lagen i gruppen går. Torsdagens drabbning med Island blir startskottet på kvalet.

– Jag vet inte så mycket om Island än, jag har mött deras ungdomslandslag men då fick jag rött kort så jag spelade inte så mycket mot dem.

Då hoppas vi att det inte blir en repris på den matchen?

– Nej precis, att jag håller mig på planen.

SVT sänder matchen mellan klockan 18.50 och 20.00 i SVT2/Play och i SVT24/Play från 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.