Danmark spelar VM-final på söndag. Foto: Bildbyrån

Danmark till VM-final efter seger mot Spanien

Uppdaterad
Publicerad

Danmark är klart för final i handbolls-VM.

Niklas Landin Jacobsen stod för en viktig straffräddning i slutet av semifinalen mot Spanien som Danmark till slut vann med 26-23.

Den danska ledningen var fem mål i paus efter storspel av Niklas Landin Jacobsen som hade en räddningsprocent på hela 50 efter semifinalens första 30 minuter.

Danmark höll ledningen i starten av den andra halvleken – men sedan vaknade spanjorerna. Fyra raka mål betydde 19-20 och Spanien hade skapat ny nerv i matchen.

Det spanska laget hade också 20-21 innan Danmark lyckades skapa nytt andrum. Med 5.30 kvar av matchen satte danskarna 24-20 och var på god väg att säkra finalplatsen.

”De var bättre i dag”

Men när Mikkel Hansen missade straff med 1.10 kvar och ställningen 25-23 öppnade det för en dramatisk avslutning.

Spanien fick också ett jätteläge att reducera men då klev Landin Jacobsen fram. Den danska stjärnmålvakten räddade en spansk straff och i stället för 25-24 kunde Danmark sätta 26-23 vilket blev slutresultatet.

– De var bättre i dag, så enkelt är det, säger Spaniens Ángel Fernández till Viaplay.

Landin Jacobsen landade på 39 i räddningsprocent, något bättre än Spaniens Gonzalo Pérez de Vargas som verkligen spelade upp sig under matchens gång och såg till att Spanien fick kontakt igen.

I finalen väntar vinnaren i semifinalen mellan Sverige och Frankrike som spelas 21.00 i kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.