Danmarks Emil Jakobsen firar under matchen mot Ungern. Foto: Bildbyrån

Danmark klart för VM-semifinal efter överkörning

Uppdaterad
Publicerad

Danmark är klart för semifinal i handbolls-VM efter att ha kört över Ungern med 40-24.

I semifinal väntar Spanien.

– Vi hade inte förväntat att vi skulle vinna så här stort. Vi hade trott på en tuffare match, säger danska stjärnan Simon Pytlick till SVT Sport.

Danmark gjorde vad man behövde i kvartsfinalen mot ett trögt Ungern. Mate Lekai gjorde visserligen tre mål i inledningen av matchen när ungrarna fortfarande hade kontakt, men sedan satte Danmark i en högre växel.

Efter 19 minuter gjorde Mathias Gidsel 14-9 på Ungern, som dessutom drog på sig en tvåa, och matchens kändes nästan avgjord.

– Vi står emot bra mot deras fysik och Niklas (målvakten reds anm.) och försvaret gör det oerhört bra, säger Danmarks Simon Pytlick.

Magnus Grahn: ”Spelade av matchen”

Trots att Ungern tog time out drog danskarna ifrån ytterligare. Med fyra minuter kvar av den första halvleken kontrade Emil Jakobsen in 19-12 för Danmark som ledde med 21-12 i paus. 

– Ungern såg extremt nöjda ut och det fanns ingen desperation i deras spel. Det kändes bara som att de spelade av den här matchen, säger SVT Sports expert Magnus Grahn.

– Jag är tveksam till om Ungern kommer vinna en enda match till i VM när det nu blir placeringsmatcher.

Danmark luftade bänken redan i slutet av första halvlek och fortsatte med det i den andra. Det märktes dock inte på resultattavlan och segern skrevs till slut till 40-24.

– Vi hade inte förväntat att vi skulle vinna så här stort. Vi hade trott på en tuffare match, säger Pytlick.

Stor dramatik mellan Norge och Spanien

Jämnare blev det i kvartsfinalen mellan Norge och Spanien. Norge ledde med 6-2 i matchinledningen men det var enda gången något av lagen ledde med mer än två bollar.

Lagen turades om att ha ledningen i den andra halvleken som blev dramatisk. Med 45 sekunder kvar var Norge i ledning med 25-24 och Spanien hade bollen i anfall. Spanjorerna missade och Norge hade chansen att avgöra.

Då blev norrmännen avblåsta för passivt spel efter att Kristian Björnsen inte tagit ett avslut när han hade ett läge och i stället spelat bollen bakåt. Något som ledde till att Spanien fick bollen och efter en snabb omställning kunde de sätta 25-25 i matchens absoluta slutsekund.

Även förlängningen blev tajt och efter de första fem minuterna var ställningen 27-27.

Till slut vann Spanien med 35–34.

– Jag känner mig som en syndabock. Det var den situationen som förstörde för oss och såg till så att vi inte gick vidare till semifinal, säger Björnsen om situationen i slutsekunderna av ordinarie tid enligt VG.

Grahn inför kvartsfinalen mot Egypten: ”Bättre än folk tror”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus Grahn varnar för tufft motstånd när Sverige ställs mot Egypten i kvartsfinal. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.