Japan slog Danmark i lejonets kula i Herning, VM:s största skräll så här långt. Foto: Bo Amstrup

Dansk chockförlust i VM – Japan skrällde

Uppdaterad
Publicerad

En av favoriterna till VM-guldet, Danmark, gick fram som en ångvält i den första omgången. I dag åkte man dock på en chockförlust mot Japan med 27-26 i första matchen av huvudrundan inför hemmafansen i Boxen i Herning.

Det var Japans mest betydelsefulla vinst någonsin i ett VM och ett resultat som ger eko i handbollsvärlden.

– Det är en chock. Jag tycker att Danmark har sett jättebra ut hittills. Men det är ett VM och allt kan hända, det visar att det är viktigt att vara påkopplad i alla matcher, säger den svenska spelaren Sofia Hvenfelt till SVT Sport.

Med 30 sekunder kvar och underläge 25-26 tog den danske förbundskaptenen Jesper Jensen en timeout och försökte mana på sina spelare.

Med 19 sekunder kvar kvitterade Danmark till 26-26 efter ett genombrott av Mie Höjlund men Japan hade ett sista anfall och Hikaru Matsumoto avgjorde med tre sekunder kvar hängande i luften genom en så kallad japan.

Axnér: ”Finns en möjlighet att Danmark blir tvåa”

Det blev våldsam japansk glädje, som om de vunnit hela turneringen, med dans och kramar medan danskorna stirrade med tomma blickar och tröstade varandra.

Danmarks förlust gör att de kan stöta på Sverige tidigare än förväntat.

– Det är klart att det finns en möjlighet att Danmark kommer tvåa i den gruppen. Men det förändrar inte så mycket för oss. Vi har fokus på att vinna de här matcherna mot Ungern och Montenegro och får vi möta grupptvåan i den gruppen så får jag utgå ifrån att det finns ett bättre lag än dem, säger den svenske förbundskaptenen Tomas Axnér. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.