• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Nora Mörk fick mobilen hackad förra året. Foto: Bildbyrån

Efter de läckta bilderna – nio personer bötfälls

Förra året fick den norska handbollsstjärnan Nora Mörk mobilen hackad och privata bilder spreds på internet. Nu har nio personer bötfällts för spridningen av bilderna. – Det känns tryggt att polisen har tagit saken på allvar, säger Mörk till norska Nettavisen.

Totalt 15 personer identifierades och anmäldes efter spridningen av bilderna på Nora Mörk och nu har nio personer bötfällts. Norska Nettavisen uppger att alla nio ska betala mellan 10 000 och 15 000 norska kronor.

– De som bötfälls har antingen delat bilderna direkt eller länkat till sidor där bilderna funnits, säger polisen Fredrik Borg Johannessen.

”Tacksam”

Mörk är lättad över att personerna bakom spridningen har bötfällts.

– Det känns tryggt att polisen tagit saken på allvar. Vi sätter ett stort pris på att de använt resurser för att ta fast gärningsmannen och vi är tacksamma, säger hon.

Det var i september i fjol som Nora Mökt fick mobilen hackad och därefter spreds privata bilder på internet. Bilderna ska också ha florerat i det norska herrlandslagets omklädningsrum.

Landslagskollegor stöttade Mörk

Det norska förbundet ville först inte ta ansvar för händelsen och Mörk hotade med att sluta i landslaget. Sex av Mörks landslagskamrater skickade ett brev till förbundet där de förklarade att de var missnöjda med hanteringen av Mörks situation.

I mars kom dock beskedet att Mörk och förbundet löst konflikten och att förbundet infört nya rutiner för att förbättra arbetet kring liknande situationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer