Foto: Bildbyrån

EHF: ”Det är en rättvis turnering”

Uppdaterad
Publicerad

EM i handboll har fått skarp kritik för att och hur det genomförs med tanke på coronasmittan.

– Vi har stora utmaningar, men det är en rättvis turnering, säger handbollsförbundets generalsekreterare Martin Hausleitner.

På en digital pressträff fick journalister från flera länder ställa frågor till EHF (Europeiska handbollsförbundet) kring situationen som uppstått under handbolls-EM.

Ni har ju ett hygienkoncept men efter vissa matcher ser man spelare gå till läktaren och krama och pussa fruar och anhöriga, hur kan det få hända?

– Jag känner inte till det. Visste inte att spelare kramar sina fruar, det ska inte vara så. Varsko oss gärna så får vi ta upp det med det lag som inte följer reglerna.

Har lagen varit bra nog på att följa era regler?

– Det är inte upp till mig att svara på, det är var och ens ansvar. Men det är olika disciplin bland olika lag och individer, precis som i samhället, och vi försöker få dem att hålla sig till våra regler.

Möts på frukosten

Flera lag har varit kritiska mot att de inte isoleras tillräckligt på hotellen. Till exempel att de bor för många lag på samma hotell och att de möts på frukosten, hur reagerar ni på det?

– Det var inte planen. Men vi har tillsammans med arrangören justerat och tillgodosett lagens önskemål. Vi gör allt vi kan för att hjälpa till.

Tycker EHF att det är en rättvis turnering med tanke på alla coronafall?

– Det blir förstås olika omständigheter för lagen. Men de vill spela och accepterar läget. Se på Kroatien och Tyskland till exempel som trots allt ställer upp med bra lag varje match. Så det är rättvist även om vi tyvärr har stora utmaningar.

Hausleitner poängterade också att EHF i nuläget inte har några planer att avbryta turneringen utan spela vidare enligt planen.

ARKIV: Turneringens framfart är inte i farozonen – trots flera covidfall (20 januari 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Turneringens framfart är inte i farozonen – trots flera covidfall Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer