Foto: Bildbyrån

Experten inför avgörande matchen: ”Kan inte se att Sverige missar avancemang”

Publicerad

Sverige förlorade överraskande första matchen mot Nederländerna i playoff till VM, och har nu kniven mot strupen inför den avgörande matchen. SVT:s expert, Magnus Grahn känner ändå ingen oro.
– Jag kan inte se att Sverige missar avancemang.

I och med förlusten i EM-finalen mot Spanien tidigare i år stod det klart att Sverige tvingas kvala för att ta sig till VM. På pappret såg det lovande ut när Nederländerna stod som motståndare. Sverige förlorade första matchen med uddamålet och måste nu vända underläge. Och det är mycket som måste förändras i det svenska spelet.

– Sverige såg extremt oinspirerade och loja ut. Ingen energi och det såg ut som de bara ville spela av matchen, säger Magnus Grahn.

För att reda ut stormen och säkra en VM-biljett är det framför allt två detaljer som Magnus Grahn ser som nycklar för den vice europamästaren.

– Kontringarna kommer bli avgörande. Sverige ska kunna trötta ut Nederländerna.

”Vill inte se det igen”

Jim Gottfridsson är en av tre svenskar som nyligen blev tyska mästare med Flensburg-Handewitt. I landslaget ska han vara en bärande spelare och kommer vara den andra och viktigaste nyckeln, enligt Grahn.

– Jim Gottfridsson, som playmaker och ledare, måste höja sitt eget lag rejält. Han måste framför allt höja tempot, det var inte ens gå-tempo senast. Mer spring i benen, säger han och fortsätter:

– Så som det såg ut senast vill jag inte se igen. Jag kan dock inte se att Sverige missar avancemang.

Sveriges VM-facit sedan millennieskiftet

Visa

2017: Ut i kvartsfinal

2015: Ut i åttondelsfinal

2013: Ej kvalificerade

2011: 4:a i hemma-VM

2009: Ut i mellanrundan

2007: Ej kvalificerade

2005: Ut i mellanrundan

2003: Ut i mellanrundan

2001: 2:a, finalförlust mot Frankrike efter övertid

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer