Foto: Bildbyrån

Experten om EM-lottningen:”Svåraste EM någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ställs mot Danmark, Serbien och Polen i årets upplaga av handbolls-EM. Ett mästerskap där det kommer krävas väldigt mycket om det svenska laget ska ta sig långt, enligt SVT:s expert, Magnus Grahn.

– Det finns åtta till tio lag som kan ta medalj, säger Grahn.

Förväntningarna var höga inför hemma-EM för två år sedan men slutade med att Sverige fick lämna mästerskapet i andrarundan. Nu åker de till Frankrike med ambition att göra ett bättre resultat än 2016.

– Det ska bli kul att spela EM igen, vi har ju revansch att hämta från senast, säger 21-åriga Hanna Blomstrand.

Sveriges har hamnat i en grupp som på pappret kan se ganska svår ut men som Magnus Grahn ser som överkomlig.

– Det finns inget lag i denna grupp som är favorit och inget som är klart uttalat sist. Detta är inte EM:s bästa grupp, men den jämnaste. Samtidigt ser jag Danmark och Sverige som de bättre lagen, även om marginalerna är extremt små. Jag tror det kommer krävas två segrar i gruppen för att gå vidare.

Grahn tror Sverige har en bra chans att ta sig vidare samtidigt som han påpekar hur svårt det är att ta medalj i EM.

– Med den kapacitet vi har ska vi ta oss vidare, samtidigt är EM det absolut svåraste mästerskap att vinna. Det är lättare att ta en OS-medalj än en EM-medalj. Och EM är kanske det svåraste någonsin på damsidan, säger Grahn.

Precis som i EM-slutspelet för två år sedan hamnade Sverige i samma kvalgrupp som Serbien, ett lag som knep förstaplatsen före Sverige vid båda tillfällena.

– Det är ett bra lag som fått tillbaka många spelare som hade tagit en paus från landslaget. Men vi har visat att om vi spelar bra som kan vi vinna.

Finns det  extra stor revanschlusts mot  just Serbien?

– nej, för så skulle man kunna säga om alla lag man har mött, man har alltid revanschlust på något sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.