Det finska damlandslaget i handboll hoppar av VM-kvalet. Foto: Bildbyrån

Finland hoppar av VM-kvalet i handboll

Uppdaterad
Publicerad

I mars ska VM-kvalet för damerna i handboll gå av stapeln i Turkiet. Nu har det finska damlandslaget meddelat att de dragit sig ur i och med att säkerhetsriskerna anses vara för stora med tanke på det rådande pandemiläget.

Enligt Yle kommer det finska damlandslaget i handboll inte ställa upp i VM-kvalet. Beslutet fattades efter diskussioner i laget där säkerhetsriskerna för att kunna resa till Turkiet ansågs vara för stora. Efter att landslaget kommunicerat med Europeiska handbollsförbundet bestämde sig även styrelsen i finska handbollsförbundet för att stötta beslutet.

Landslagstränaren Ken Sirenius menar att de gärna hade spelat i VM-kvalet, men att de fattade beslutet att agera ansvarsfullt och inte ta några risker genom att resa i Europa och tävla mot andra nationer.

– Vi kan inte endast tänka på kvalturneringen utan i första hand tänka på spelarna och deras hälsa, säger han i handbollsförbundets pressmeddelande.

Åker på läger i mars

Damlandslagets vår fortsätter i stället med ett landslagsläger som kommer att hållas i Kisakallio under slutet av mars.

– Lägret är också i detta läge viktigt för laget. Vi kan ordna ett läger på ett tryggt sätt så att vi har med såväl spelarna från Finland som Sverige. De spelare som kommer ifrån Sverige kommer att testas helt enligt myndigheternas föreskrifter, och därför flyttas lägerstarten framåt några dagar, säger Päivi Mitrunen, verksamhetsledare på förbundet.

VM-kvalet skulle ha avgjorts i Turkiet där Finland skulle ställts mot Portugal samt värdnationen. Trots att det inte blir något VM-kval i mars blickar damerna framåt mot EM-kvalet som antingen kommer att spelas under våren eller hösten, beroende på hur många nationer som deltar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.