Förbundsordförande Kåre Geir Lio och Nora Mörk. Foto: Bildbyrån

Förbundet efter de läckta bilderna: ”Inte vårt ansvar”

Privata bilder på den norska handbollsstjärnan Nora Mörk läckte till herrlandslagets omklädningsrum. Mörk hotade med att sluta i landslaget och herrarna, som just nu spelar EM, menar att uppståndelsen stör dem. Det norska handbollsförbundet avsäger sig allt ansvar. – Vi har gjort så gott vi kunnat. Nora upplever att det är för dåligt och det beklagar vi. Jag har inte något annat råd än att bjuda in henne till ett nytt samtal. Det är inte på vårt ansvar, säger ordförande Kåre Geir Lio till NRK.

Norsk handboll skakas av en skandal.
Samma dag som de norska handbollsherrarna slog Österrike och gick vidare till mellanrundan i VM berättade damlandslagsstjärnan, Nora Mörk, att de läckta bilderna på henne cirkulerat i bland spelarna i herrlandslaget.

Det var i september som Mörk fick sin mobil hackad varpå privata bilder på henne spridits på internet.

Kritiserar förbundet

”Du är naken och sårbar för resten av livet. Du får aldrig veta vem som ser eller har sett dig. Du känner trycket varje dag, varje kväll och varje natt”.

Mörk som funderar på att sluta i landslaget kritiserar samtidigt hur det norska förbundet skött situationen.

”Jag ber snällt om förståelse för att jag inte har kunnat kontrollera tajmningen och är fångad av män från idrottens styrande skikt som inte har bidragit”, skriver Mörk i brevet.

”Kunde inte gjort något annorlunda”

Ordföranden på norska handbollsförbundet säger i sin tur att förbundet och Mörk har väldigt olika verklighetsuppfattning och att det präglar konflikten.

– Jag tror inte vi kunde ha gjort något annorlunda, säger han och menar att det är upp till Mörk att ta tag i det hela.

– Alla vet vad som har skett. Om saken ska lösas måste vi prata ansikte mot ansikte, säger Lio.

Sex av Mörks landslagskamrater har också skickat ett brev till förbundet där de förklarade att de var missnöjda med hanteringen av Mörks situation.

– Det här får mig att fundera på om man kan jobba under ett sådant här ledarskap. Andra kommer nog att fundera likadant, säger Heidi Löke till VG.

Detta har hänt

Visa

September 2017: Några personer hackar Nora Mörks mobiltelefon och sprider hennes privata bilder på internet.

November 2017: Mörk talar ut om hur de läckta bilderna fått henne att vilja ”köpa en biljett till andra sidan jordklotet” och att hon funderat på att hoppa av VM i Tyskland.

17 december 2017: Norge lyckas inte försvara sitt VM-guld. Det blev ett silver med Mörk på planen.

16 januari 2018: Mörk delger nya uppgifter, om att bilderna på henne cirkulerat bland spelarna i herrlandslaget, vilket resulterar i en skandal. Mörk hotar även med att sluta i landslaget. Samma dag säkrar norska handbollsherrarna spel i VM:s mellanrunda efter seger mot Österrike.

17 januari 2018: I ett öppet brev kritiserar Mörk det norska handbollsförbundet för hur de hanterat situationen. Förbundet svarar med att avsäga sig allt ansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer