Sabina Jacobsen och Natalie Hagman. Foto: Bildbyrån

Försvaret nyckeln i EM-premiären

Uppdaterad
Publicerad

Sedan OS har Sverige lagt allt krut på att förbättra försvarsspelet.

I kväll sätts det på ordentligt prov när Sverige möter Spanien i premiären av handbolls-EM på hemmaplan.

”Vi vill pressa dem utåt i banan”, säger försvarsspecialisten Sabina Jacobsen.

Det är ett fullsatt Hovet som i kväll väntar de svenska handbollsdamerna. 9 000 biljetter är sålda till premiären mot Spanien.

– Det ska bli så skönt och häftigt att nästan alla för en gångs skull kommer att hålla på oss. Det får man inte vara med om så ofta, säger Jacobsen.

Motståndarna i Spanien tog sig något överraskande till final i EM för två år sedan, och fick till slut silver efter att ha förlorat mot Norge. Sverige tog brons i samma mästerskap.

– De har många små snabba spelare, men också de som kan skjuta och är explosiva som Nerea Pena och Alexandrina Barbosa. Där gäller det att vi är kompakta bakåt, säger Jacobsen.

Vill vara aggressiva

Just försvarsspelet är det som Sverige har utvecklat mest sedan Henrik Signell tog över som förbundskapten i somras.

– Egentligen handlar det om att vi är lite mer aggressiva, tar lite mer höjd i banan. Vi hade lite för låg utgångspunkt under OS och bara när en stannar nere på sex meter blir det svårt för alla andra att vara aggressiva. När en eller två kliver fram är det lättare för alla andra också, säger Jacobsen.

– Det är mycket lättare när vi tar initiativ och visar för varandra hur vi vill ha det. När vi blir passiva är problemet att det blir svårt för den som står bredvid att veta om personen kommer att ha sin spelare, eller om man måste hjälpa. När vi tar ett steg extra blir det mycket lättare. Vi har snackat mycket om att vara kompakta i blocket i mitten mot Spanien. Där ska det inte bli mål.

Vill få kontringar

I det offensiva spelet handlar mycket om att fortsätta som vanligt. Ett stabilt försvarsspel kan lägga grunden för kontringar, där snabba spelare som Nathalie Hagman kan sätta ”lätta” mål.

– Spanien är lite av en nyckelmatch. Kan vi vinna den här så ser det bra ut för fortsättningen på EM. Spanien spelar en lite annan handboll än vi och är individuellt tekniska. De spelar lite mer ensamt än vad vi gör. Vi spelar lite mer som lag, säger Hagman.

– Kan vi få stopp på det och få försvarsspelet att fungera så tror jag verkligen att vi kan vinna.

Fakta: Så spelas EM i Sverige

Grupp A (i Stockholm): Sverige, Spanien, Slovenien, Serbien. Spelas på Hovet. Sverige möter Spanien i premiären i kväll (18.00), därefter Slovenien på tisdag och Serbien på torsdag.

Grupp B (i Kristianstad): Nederländerna, Frankrike, Tyskland, Polen.

Grupp C (i Malmö): Montenegro, Ungern, Danmark, Tjeckien.

Grupp D (i Helsingborg): Norge, Ryssland, Rumänien, Kroatien.

De tre bästa i varje grupp går till mellanrundan och tar med sig inbördes resultat.

Mellangrupp 1 spelas i Göteborg med lag från grupperna A och B. Startar på lördag, 10/12.

Mellangrupp 2 spelas i Helsingborg med lag från grupperna C och D.

Semifinalerna spelas i Göteborg 16/12.

Final och bronsmatch spelas i Göteborg 18/12.

I EM 2014 vann Norge finalen mot Spanien. Sverige slog Montenegro i bronsmatchen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.