Foto: Bildbyrån

Försvarschefen: ”Nu börjar VM på riktigt”

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska försvarsspelet har hyllats i VM, men Max Darj hoppas att det finns mer att ge.

– Nu börjar VM på riktigt och vi kommer att behöva vara ännu skarpare, säger mittsexan inför kvällens match mot Belarus.

Max Darj är den svenska försvarsgeneralen som VM-debuterade i Frankrike och nu gör sitt femte raka mästerskap.

– I detta mästerskap har han varit helt outstanding. Det är 100 procents insats och vilja i allt han gör. Dessutom tycker jag han har lagt till en dimension när det gäller tajmingen, att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt, säger förbundskapten Glenn Solberg.

– Jo, men jag tycker att det har gått helt okej. Toppen var mot Egypten när vi fick till försvarsspelet så jäkla bra, inget snack om det. Men det finns lite mer att slipa på, säger Max Darj själv.

Navet i försvaret

Den 29-årige bohuslänningen är ingen man av stora ord. Hellre låter han spelet på planen tala. Sommaren 2019 utsågs Darj till årets herrspelare i svensk handboll och i den här VM-turneringen har han varit navet i Sveriges framgångsrika försvarsspel, som stundtals har varit chockerande bra med tanke på hur förberedelserna stördes av inställda träningar och matcher.

Om Darj själv är förvånad?

– Både och. Man vet ju aldrig, har man inte spelat mycket ihop så vet man aldrig hur spelaren bredvid reagerar på vissa smårörelser och så. Samtidigt – alla här är bra handbollsspelare som vet vad som krävs, säger han.

– Jag tror att vi har varit väldigt tydliga och ärliga mot varandra kring hur vi vill spela. Om någon säger något på en genomgång, så säger kanske någon annan att jag vill ha det så här i stället. Då får man kompromissa lite och komma fram till en bra lösning.

”Är imponerande”

Darj får större förtroende även offensivt nu när både Andreas Nilsson och Jesper Nielsen saknas i VM och än så länge har han spelat mest av alla svenskar i turneringen.

Han är imponerad av hur alla landslagsfärskingar har presterat i Glenn Solbergs nya, och än så länge obesegrade, blågula lagbygge. Inte minst försvarskollegan och vänsternian Jonathan Carlsbogård, som hade blott en landskamp med sig på meritlistan till VM, får Darj att strössla med lovorden.

– Som han spelade mot Egypten var helt otroligt, pojken gör en sån match i sin fjärde landskamp. Det är inget man förväntar sig. Men det bara visar hur viktig han kommer att vara för landslaget. Det är otroligt kul att se. Men det är inte bara han, det är många orutinerade som gör det hur bra som helst. Det är imponerande.

Sverige toppar tabellen när mellanrundan börjar, ett drömläge att ha med sig inför kvällens match mot Belarus.

– Det var det här vi kom hit för, men nu börjar det på riktigt. Vi kan inte gå här och tycka att vi har gjort det bra hittills, utan vi måste se framåt, säger Darj.

Sveriges slog Belarus med 29–20 när lagen möttes senast, i Zagreb under EM 2018.

KLIPP: Sverige gruppvinnare – efter stor dramatik (18 januari 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.