Grace Zaadi Deuna utsågs till matchens lirare när Frankrike besegrade Tyskland i handbolls-EM. Foto: TT

Frankrike klart för semifinal – så också Montenegro

Frankrike besegrade Tyskland i damernas handbolls-EM i Slovenien.

Därmed är både Frankrike och Montenegro klara för semifinal.

I halvtid ledde fransyskorna över Tyskland med 13–9. Ett försprång som drygades ut i andra halvlek. Till slut skrevs de franska segersiffrorna nämligen 28–21.

Det innebär att landet är klart för semifinal. I och med segern stod det även klart att de säkrat gruppsegern. Därmed står det klar att Sverige möter Franrike i semin, vid eventuellt avancemang.

Montenegro är också klart för semifinal. Detta eftersom Tyskland förlorade mot Frankrike och Montenegro besegrade Rumänien tidigare under kvällen.

Matchen mellan Montenegro och Rumänien blev dock en riktig rysare. Till slut segrade dock Montenegro med 35–34. Därmed är landet nästintill klart för semifinal.

Rumänien och Montenegro bjöd på en riktig målfest. Efter en extremt jämn första halvlek stod det 18–18 när lagen gick till pausvila.

Efter paus tog Rumänien en tremålsledning, men Montenegro tog sig snabbt tillbaka.

I slutet av matchen kopplade Montenegro greppet om matchen – vilket även säkrade en 35–34-seger.

Rumäniens Cristina Neagu blev matchens bästa målskytt med nio mål. Montenegros Itana Grbic gjorde åtta mål.

Montenegro har tidigare slagit Tyskland (29–25) och Polen (26–23) och nu även Rumänien (35–34). De förlorade dock med 19–27 mot Frankrike.

Sveriges förutsättningar:

(TT)

Sverige spelar fortfarande om en semifinalplats. För att nå dit gäller det att först och främst vinna matchen mot Kroatien, annars är det färdigspelat.

Men förutom seger mot Kroatien krävs även att Slovenien vinner mot Ungern och att Norge vinner mot Danmark. Vinner danskorna får de fler poäng än Sverige och går därmed vidare. Vinner Norge och Slovenien hamnar Sverige, Danmark och Slovenien på samma poäng och vem som går till semifinal avgörs då på inbördes målskillnad. Sverige vann med fler mål över Slovenien än vad Slovenien vann över Danmark och vad Danmark vann över Sverige med. Blågult går därmed till semifinal.

Med idel förluster i mellanrundan har Kroatien ingen chans att nå semifinal, men placeringen i gruppen kan visa sig bli betydelsefull. Om Kroatien vinner mot Sverige samtidigt som Slovenien vinner mot Ungern kliver man förbi Sverige och får därmed en mer framskjuten placering i mästerskapet, något som skulle kunna resultera i en OS-plats beroende på hur det går i VM nästa år.