Jim Gottfridsson. Foto: Bildbyrån

Gottfridsson EM:s mest värdefulle spelare

Uppdaterad
Publicerad

Trots finalförlusten är Sverige handbolls-EM:s stora sensation och det blågula framtåget har inte gått obemärkt förbi. Den svenske spelmotorn Jim Gottfridsson har utsetts till hela turneringens mest värdefulle spelare och får dessutom sällskap av Jesper Nielsen i EM:s All Star-lag.

Det svenska handbollsherrarna tog sig till EM-final för första gången sedan 2002.
På vägen dit har Kristijan Andressons lag slagit stornationer som Kroatien och Danmark. På resan mot final har mittnian Jim Gottfridsson varit en av de mest framträdande spelarna där han dragit ett enormt lass såväl framåt som bakåt.
Nu kommer belöningen.

”Tvingar försvararna att gissa”

Det Europeiska handbollsförbundet har utsett Gottfridsson, som inför finalen stått för 27 mål och 23 assist, till hela EM:s mest värdefulle spelare.

”Den svenske spelmotorn har varit högst bidragande till sitt lags framgång. Han förser sina lagkamrater med fantastiska assist samtidigt som han med sitt kraftfulla skott tvingar försvararna att gissa”, skriver det europeiska handbollsförbundet motiveringen.

Gottfridsson är förste svenske herrspelare att tilldelas utmärkelsen sedan Magnus Wislander mottog priset vid EM 2002. Ett mästerskap Sverige vann.

Svensk i All Star-laget

25-åringen från Ystad, som till vardags spelar i tyska Flensburg-Handewitt, är dock inte den ende svensken som fått en fin utmärkelse.
Mittsexan Jesper Nielsen, har efter sitt fina spel på linjen, även han plockats ut i All Star-laget som i övrigt bland annat består av två finalmotståndare i form av Alex Dujshebaev och Ferran Sole. Spanjorerna kan efter finalseger 29-23 även titulera sig Europamästare.

All Star-laget

Visa

Målvakt:Vincent Gerard (Frankrike)
Vänstersex: Manuel Strlek (Kroatien)
Vänsternio: Mikkel Hansen (Danmark)
Mittnio: Sander Sagosen (Norge)
Mittsex: Jesper Nielsen (Sverige)
Högersex: Ferran Sole (Spanien)
Högernio: Alex Dujshebaev (Spanien)
Försvarare: Jakob Gojun (Kroatien)
MVP: Jim Gottfridsson (Sverige)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer