Foto: Bildbyrån

Grahn: ”Han la grunden till krossen”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige krossade det ryska förbundets lag i huvudrundans sista match.

Efteråt hyllade SVT Sports landslagsexpert Magnus Grahn målvaktsspelet.

– Andreas Palicka gör sin absolut bästa match när det behövdes som mest. Han la grunden till den här enorma krossen, säger Grahn.

Det tog hela sju minuter innan det ryska laget lyckades spräcka nollan mot Sverige. Andreas Palicka, som stod större delen av matchen, bjöd på den ena räddning efter den andra och landade på makalösa 50 i räddningsprocent.

– Andreas Palicka gör sin absolut bästa match när det behövdes som mest. Han briljerade stort och la grunden till den här enorma krossen. Tror det var 1994 som vi krossade ett ryskt landslag så här senast, säger SVT Sports landslagsexpert Magnus Grahn.

Han lyfter också fram Jonathan Carlsbogård.

– Det är sjukt vad bra den spelaren är. Det är totalt sett kanske den bäste utespelaren. Titta på vad han presterar i uppspel, försvar och i anfallsspel med rätt beslut hela tiden. Han är den absolut största överraskningen för mig – jag visste att han var bra men inte så här bra. Han har överträffat alla förväntningar om honom.

Vågar drömma om medaljmatch

Segern med hela 34-20 betyder att Sverige vinner sin grupp i huvudrundan och är klart för kvartsfinal på onsdag.

– I mina vildaste drömmar skulle vi få slita fram till en kvartsfinal. De har en potential att gå hela vägen till final. Den styrkan visar de i dag och de visar ett spel som visar en potential, säger Grahn men tillägger:

– Men vi ska nog lugna ner oss och se vilka vi får möta i kvartsfinal. Det bästa är att den ungdomliga entusiasmen inte kommer att sväva iväg. Ledarstaben med Solberg, Boqvist och Tobias Carlsson kommer trycka ner spelarna så de inte fladdrar iväg. Det blir en verkligen en match i taget.

I kvartsfinal väntar Argentina, Qatar eller Kroatien.

Vågar vi drömma om medalj?

– Vi vågar drömma om det. Varför? Jo, för det vi ser i första halvlek visar att inget lag går säkert mot Sverige. Får vi till träffen plus att målvakterna är så här bra så luktar det EM i Zagreb när vi förlorade mot Spanien i finalen. Jag vågar tro på en medaljmatch i alla fall.

KLIPP: Sverige till kvartsfinal efter kross – se höjdpunkter här (24 januari)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.