Grahn inför rysarsemin: ”Måste spela med en smartness”

Uppdaterad
Publicerad

I morgon kväll är det dags för Sverige att möta Frankrike i EM-semifinal i handboll.

SVT Sports expert Magnus Grahn menar att Frankrike är favoriter att vinna – men tar upp tre nycklar som kan leda Sverige till seger.

– De måste spela med en smartness, säger Grahn.

Det blir en repris på semifinalerna i VM 2021 i Egypten. Danmark ställs mot Spanien och Sverige ställs mot Frankrike.

Den gången var det Sverige som segrade men inför inför fredagens match är det Frankrike som är favoriter att vinna, i alla fall enligt SVT:s expert Magnus Grahn.

Handbolls-EM

– Jag tror att vi kommer få se en tät match. Frankrike är på pappret lite bättre just nu och har många matchvinnare i sitt lag. Jag tänker till exempel på, kanske världens bästa handbollsspelare just nu, Dika Mem. Men Sverige har ändå goda chanser att överraska och slå Frankrike igen, säger han.

Stoppa växelspelet

Grahn tar upp tre viktiga nycklar för att Sverige ska kunna vinna mot det franska favoriterna. Den första handlar om det svenska försvaret.

– Att ha ett tufft och aggressivt försvarsspel med Oscar Bergendahl i spetsen. Få stopp på Dika Mem och på Frankrikes stora växelspel, det är en nyckel, säger han.

Den andra nyckeln handlar om att Sverige måste spela med ”smartness”, läsa av de franska spelarna och hitta lägen att lura Frankrike i deras försvarsspel.

– Sverige måste spela smart för Frankrike har ett fysisk försvarsspel, det är storvuxna franska mittförsvarare som vi måste lura i anfallsspelet. Med lura menar jag att kunna locka ut dem så vi kan använda ett brett spel  och våra kanter – det är en helt avgörande faktor. 

– När jag pratar om smartness så är det viktigt att Glenn Solberg och Martin Boquist hjälper laget, framförallt i anfallsspelet. Att sätta upp ett spel som passar fransmännen illa, säger Grahn.

”Kan inte bara förlita oss på Gottfridsson”

Grahn har flera gånger under detta mästerskap hyllat Jim Gottfridsson och menat att han är en nyckelspelare för det svenska laget. Men i denna match kommer man inte kunna förlita sig på att han ska bära laget själv. Den tredje nyckeln är niometersspelarna.

– Fler nio-metersspelare än Jim Gottfridsson måste leverera samtidigt. Jonathan Carlsbogård måste få en bra dag, Albin Lagergren måste få en bra dag och så vidare. Vi kan inte bara förlita oss på Jim Gottfridsson, för det räcker inte mot Frankrike, utan fler spelare på nio meter måste vara bra samtidigt, säger Grahn. 

Rysar-semin spelas imorgon 20.30.

KLIPP: Sverige ställs mot Frankrike – efter Danmarks kollaps (27 januari 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-EM

Mer i ämnet