Foto: Bildbyrån

Grahn: Låga förväntningar på Sverige i VM

Uppdaterad
Publicerad

Bara några få träningar tillsammans och flera tongivande spelare borta.

SVT Sports landslagsexpert Magnus Grahn har låga förväntningar på Sverige i VM.

– En kvartsfinal är en rimlig målsättning, inte mer än så, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Handbolls-VM har fått en mardrömsstart med två sena avhopp på grund av corona. Först kastade Tjeckien, som Sverige skulle ha mött i premiären, in handduken och senare också USA.

Sent i går fick Sverige veta att man i stället ställs mot Nordmakedonien i morgondagens VM-premiär.

Handbolls-VM

– Det är absolut inte optimala förutsättningar, men det har inget land haft. Det är väldigt rörigt för Sverige som får möta Nordmakedonien, ett lag man inte riktigt hunnit scouta, säger SVT Sport landslagsexpert Magnus Grahn.

– Jag tycker att Nordmakedonien är ett sämre motstånd för Sverige för jag anser att de är lite bättre än Tjeckien.

Saknar flera tongivande spelare

De två EM-kvalmatcherna mot Montenegro skulle ha fungerat som VM-genrep för de svenska laget. Men båda matcherna ställdes in på grund av coronapandemin. Dessutom har laget bara haft ett fåtal träningar tillsammans.

Inte nog med det. Sverige saknar flera tongivande spelare som valt att tacka nej på grund av corona och skada. Bland andra Lukas Nilsson, Andreas Nilsson och Simon Jeppsson.

– Detta plus de icke optimala förutsättningarna gör att det är svårt att analysera vad Sverige kan prestera, säger Grahn som anser att förväntningarna på Sverige ska vara låga.

– Jag tycker nog det generellt sett. Man saknar en hel del spelare och förbundskaptenen är ny och har inte hunnit sätta sin prägel på laget. En kvartsfinal är en rimlig målsättning, inte mer än så.

Duo måste prestera för Sverige

Mot Nordmakedonien hoppas han på starkt försvars- och målvaktsspel.

– Sverige måste bygga därifrån och sedan får vi ha överseende med att tajmingen i anfallet inte kommer att vara på plats.

Vilka spelare måste prestera för att Sverige ska lyckas i VM?

– Andreas Palicka i mål behöver prestera och spelmotorn Jim Gottfridsson. Han måste styra och leda anfallet.

Matchen mellan Sverige och Nordmakedonien börjar klockan 20.30 i morgon torsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-VM

Mer i ämnet