Foto: Bildbyrån

Grahn om comebacken: ”Som att vinna högsta vinsten på lotteri”

Uppdaterad
Publicerad

Efter fyra års frånvaro från landslaget gör Kim Ekdahl Du Rietz nu comeback. Ett oerhört glädjande besked, menar SVT Sports handbollsexpert Magnus Grahn.

– Det är som att vinna högsta vinsten på ett lotteri, säger Grahn.

Kim Ekdahl Du Rietz har inte spelat något mästerskap sedan EM 2014. Senare samma år valde han att sluta i landslaget, blott 25 år gammal.

Men som SVT Sport kunde avslöja tidigare idag gör 29-åringen nu en sensationell comeback i samband med landslagsturneringen Euro Cup i slutet på oktober.

– Det är oerhört glädjande för svensk handboll att en världsstjärna som Kim har fått suget att representera Sverige igen. Det är som att vinna högsta vinsten på ett lotteri, säger SVT Sports handbollsexpert Magnus Grahn.

– Alla vet vilken kapacitet Kim har och nu när han har fått tillbaka motivationen kommer han vara en enorm tillgång för det svenska landslaget.

”Bästa som kunde hända honom och svensk handboll”

Just en trytande motivation var en av anledningarna till att Ekdahl du Rietz valde att tacka nej till landslaget, och senare även gjorde ett uppehåll från klubbhandbollen.

– Man ska ha klart för sig att Kim är en eftertänksam människa, för att det ska fungera för honom måste han vara motiverad. Han har varit tydlig med att det måste vara roligt och kännas utmanande, säger Grahn.

– Det gick fort för Kim, från att vara en lovande talang, till proffskontrakt, till OS-silver i London 2012. När han fick en möjlighet att tänka efter då kände han att det var klart. Nu när han fått lite distans till det här så var det det bästa som kunde hända honom och svensk handboll.

Tillför styrka och respekt över hela planen

Sportsligt, vad kommer han att tillföra landslaget?

– Han är en superstar. Vi har många bra spelare på vänsternio, men att få in det tryck, den styrka och den respekt som han medför, både i anfall och försvar, det betyder oerhört mycket.

Grahn hoppas nu att comebacken inte bara är en ”dagsfluga”.

– Jag hoppas att det här inte bara är en kortsiktig lösning. Jag hoppas att han är med och representerar Sverige framöver, på VM i januari i första hand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.