Magnus Grahn. Foto: Bildbyrån

Grahn: ”Tur att Sverige vann med 14 bollar”

Uppdaterad
Publicerad

Damernas handbollslandslag har drabbats av ett covidutbrott  och tvingas ta ut ett helt nytt lag inför returmötet imorgon.

Inget optimal situation men görbart enligt SVT:s expert Magnus Grahn.

– Sverige kan få ihop ett hyfsat slagkraftigt lag, men kanske inte tillräckligt bra för att vinna matchen, säger han till SVT Sport.

Det är en ovanlig situation damernas handbollslandslag ställts inför.

Efter ett covidutbrott får ingen av spelarna i truppen som var i Ukraina spela i morgondagens match.

Istället måste man sätta ihop ett helt nytt lag på mindre än ett dygn.

– Det är tur att Sverige vann med 14 bollar för jag är inte säker på att Sverige kan få ihop ett tillräckligt slagkraftigt lag för att vinna. Men i första hand handlar det om att minimera en eventuellt förlust, säger Magnus Grahn till SVT Sport.

Satsa på spelare i U-landslaget

Att det ska vara några svårigheter att få ihop lag tror Grahn inte. Matchen spelas i Lund och just Skåne och västsverige är ett starkt fäste inom svensk damhandboll.

– När man tar ut en bruttotrupp inför ett mästerskap innehåller den 26-27 spelare. Sen åker man med 16-17 till mästerskapet. Så det finns ett tiotal spelare som man kan kalla in. Sen gäller det att hitta fyra fem pusselbitar till. Då hade jag satsat på några som står i U-landslaget och knackar på dörren, säger Magnus Grahn.

Mitt uppe i ett slutspel

Två spelare som Grahn gärna ser och som han tror kommer få chansen är Isabelle Andersson i Höör och Wilma Matthijs i Skuru. Men det kommer inte bli helt oproblematiskt för de svenska klubbarna som många av spelarna kommer ifrån.

– Det här kan få konsekvenser på så sätt att det är mycket spelare som kommer från den inhemska ligan som just nu är uppe i ett slutspel. Helt plötsligt kan inte lag träna som vanligt för det är spelare som är borta.

KLIPP: Sverige körde över Ukraina i första VM-kvalmatchen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.