Foto: Janerik Henriksson/TT

Grönland rasar efter handbolls-VM-beskedet

Uppdaterad
Publicerad

USA drog sig i går ur handbolls-VM, och ersattes av Schweiz.
Det uppskattas inte på Grönland.
De anser sig ha blivit förbisedda av det internationella handbollsförbundet flera gånger.
– Det är så långt från sportsmanship man kan komma, säger det grönländska landslagets lagkapten Minik Dahl Höegh.

I går blev USA det andra laget på kort tid att hoppa av handbolls-VM, strax före mästerskapets inledning.

Ersättare till USA blev Schweiz, något som inte uppskattas av Grönland – trots att landets handbollsförbund hade hoppats att de skulle få chansen att spela i VM

Ratades även efter avbrutet kval

Därmed blev landet för andra gången på bara ett par månader ratade på ett (enligt dem) oschysst sätt. Så sent som i november rasade nämligen det grönländska handbollsförbundet och dess spelare då USA fick en VM-plats efter att kvalspelet avbrutits redan efter en omgång. Grönland ansåg då att de borde fått platsen då de 20 år i rad slutat först av de nordamerikanska lagen i de panamerikanska mästerskapen, men Internationella handbollsförbundet valde ändå att ge USA platsen i VM – eftersom det skulle vara bra för TV-markanden, samt att USA är en viktig aktör för handbollens utveckling i världen.

Och nu har Grönland alltså åter gått miste om en VM-plats.

– Vi skulle väldigt gärna fått ett erbjudande om att delta, säger det grönländska handbollsförbundets ordförande Jörgen Olsen till DR, och kallar det ”en skam” att Nordamerika nu inte blir representerat i VM:

– Det är synd för sporten att hela världen inte representeras.

”Gör mig besviken”

Grönlands lagkapten Minik Dahl Höegh är även han besviken på IHF:s agerande.

– Det här är så långt från sportsmanship som man över huvud taget kan komma. Det gör mig besviken att det inte är någon i IHF som har stake nog för att ringa oss och ge oss en förklaring, säger han till DR.

– Det är fräckt och oärligt att de uppför sig på ett sådant här sätt. Detta var ett löjligt fall tidigare, men nu har det blivit ännu mer löjligt.

  1. Nordmakedonien
  2. Schweiz
  3. Nederländerna
  4. Montenegro
  5. Ukraina
  6. Serbien

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer