Svenskt jubel efter VM-avancemanget. Foto: Bildbyrån

Sverige vidare i VM efter ny seger: ”Får aldrig rycket”

Sverige är vidare i handbolls-VM efter stabil seger, 30-23, mot Argentina.

I morgon väntar gruppfinal mot Ryssland.

– Det blir en ganska tuff match ändå, säger Jamina Roberts till SVT Sport.

Sverige låg länge under mot Argentina i första halvlek, men gick till ledning i halvtid med 14-11. Sverige hade, efter segrar mot Kongo, Kina och Japan, en ny startsjua med Mikaela Mässing och Carin Strömberg.

Det var ingen glimrande halvlek, men mycket tack vare nyinkomna Jamina Roberts, bäst på planen med fyra mål, så kunde Sverige vinna halvleken med tre mål.

Handbolls-VM

Roberts kom tillsammans med Melissa Petrén in och drog upp tempot och satte fart på det svenska anfallsspelet.

– Det blir en ganska tuff match ändå, vi får aldrig det där rycket. Bara i slutet när vi ledde med många mål. Vi går runt på mycket folk och det blir lite ryckigt, säger Jamina Roberts till SVT Sport.

”Så sinnessjukt kallt”

Din egen insats?

– Jo, kändes bra i första. Jag fick några lägen och det var nice.

Är det otåligt att sitta så mycket på bänken?

– Mest för att det är så sinnessjukt kallt härinne, så man vill ju komma in och inte frysa ihjäl.

Isabelle Gulldén kom in för första gången i matchen med dryga kvarten kvar, vid ledning 20-16. Bella gjorde framför allt Mikaela Mässing bra, med vackra väggspels-kombinationer, med Mässing som avslutare.

Gulldén kvalitetshöjare i andra

Sverige gick upp i femmålsledning, 23-18, när Gulldén satte en säker straff. Blick åt ena hållet, bollen åt andra, visade på grundmurat självförtroende.

Hon stod även för kraftfullt spelmål, 26-20, genombrytning med rutin, och precisionsavslut. Sverige vann till sist med sju bollar, i en match där man gick runt på mycket folk.

– Jag är jättenöjd med matchen, framför allt nöjd med planen vi hade inför och hur vi utför den. Vi har match om mindre än 24 timmar mot ett väldigt starkt Ryssland så den matchen vill vi ha krafter kvar till och det anser jag att vi har nu, säger förbundskaptenen Henrik Signell till SVT Sport.

Thörn fick 60 minuter i målet

Andrakeepern Martina Thörn vaktade det svenska målet, och gjorde det bra.

– Jättekul få spela 60 minuter. Spontant känns det okej, jag får stå kvar på planen så jag hoppas det var okej, säger Thörn till SVT Sport.

Sverige avslutar gruppspelet i morgon mot Ryssland. En ren gruppfinal mellan två obesegrade lag.  Sverige är uppe på åtta poäng, precis som Ryssland. Poängen från gruppen tas sedan med in i huvudrundan.