SVT-experten: ”Det är en mardrömsmotståndare”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är vidare till kvartsfinal i VM.

Men det blir minst sagt tufft motstånd i form av Frankrike.

– Det är en mardrömsmotståndare. Det blir oerhört tufft, säger SVT-experten Magnus Grahn.

Det blir kvartsfinal till slut för Sverige. Där väntar regerande OS-mästaren Frankrike som har gjort rent hus i turneringen och vunnit samtliga matcher.

– Vi mötte Frankrike i semifinalen (i OS) och gjorde en fantastisk match men föll på mållinjen. Det är en mycket svårare motståndare än de två stora lagen, Norge och Nederländerna, som Sverige har mött. De har en enorm bredd och en enorm erfarenhet, säger Magnus Grahn.

Grahn lyfter framför allt fram två komponenter som Sverige måste förbättra. Det ena är försvarsspelet:

– För att vi ska göra en bättre prestation måste försvarsspelet bli mycket bättre. Det är ihåligt, vi vinner inte dueller och smäller inte på ordentligt. Försvaret måste bli klart bättre för det har varit skakigt, säger Grahn.

”Skämde bort oss”

Det andra är målvakterna:

– De har varit okej, inte mer. Men om vi ska ha en chans mot Frankrike måste målakterna steppa upp två steg och vara så brutalt bra som de skämde bort oss med i OS.

Sverige vann tidigare i dag mot Rumänien med 34–30. En måstematch som Sverige var tvunget att vinna för att ha chans på kvartsfinal.

– Det är starkt av Sverige att vinna. Man har pressen att man måste vinna. Sen var det, ska vi ha klart för oss, ett bra Rumänien. Det var mycket bättre än vad jag trodde. Så det var starkt av Sverige att ta sig samman och Jenny Carlson med fyra snabba kassar, säger Grahn.

Kvartsfinalen spelas på onsdag 17.30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.