SVT:s expert Magnus Grahn tycker inte att EM blir sportsligt rättvist. Foto: Bildbyrån.

Magnus Grahn om stundande EM: ”Borde fundera på att flytta mästerskapet”

Uppdaterad
Publicerad

Den 13 januari drar handbolls-EM i gång i Ungern och Slovakien.

Men uppladdningen inför mästerskapet har mest handlat om covidsmitta i flera lag, däribland Sverige. SVT:s expert Magnus Grahn tycker inte att mästerskapet blir rättvist.

– Det är olika förutsättningar för olika länder. Så några sportsliga rättvisor blir det inte i det här mästerskapet, säger Magnus Grahn.

Uppladdningen för flera lag, bland annat Sverige, har varit långt ifrån optimal då flera spelare testat positivt för covid-19. Så sent som i dag (läs lördag) ställdes Sveriges landskamp mot Nederländerna in efter positiva covid-fall i båda lagen.

EM spelas i två olika länder och på fem olika orter. Vad gäller publikrestriktioner skiljer det sig mellan länderna. I Slovakien har smittspridningen varit större och där riskerar det att bli mindre publik på matcherna. I Ungern är det annorlunda då man tillåter full publik i sina värdstäder, där man kommer att behöva visa någon typ av bevis för att få komma in.

Magnus Grahn, SVT:s landslagsexpert, tycker att arrangören borde ta ett beslut kring publiksituationen och till och med flytta på mästerskapet.

– Mästerskapet kommer att påverkas jättemycket. Jag tycker att det europeiska handbollsförbundet och arrangören borde ta ett kraftfullt beslut kring publikrestriktioner, kanske till och med spela utan publik för att kunna genomföra mästerskapet på ett smittsäkert sätt, säger han.

”Några sportsliga rättvisor blir det inte”

Går det att genomföra ett sportsligt rättvist mästerskap nu?

– Nej det gör det faktiskt inte. Det är olika förutsättningar för olika länder när de kommer in i mästerskapet. Länder som Danmark, Frankrike, Kroatien och Bosnien har fall. Så några sportsliga rättvisor kommer det inte att bli i det här mästerskapet.

Borde man fundera på att spela det här mästerskapet senare?

– Jag tycker att man borde ta sig en funderare om det här mästerskapet inte ska flyttas till juni. Kulmen på smittspridningen verkar vara just i januari och februari enligt experterna. Det vore på sin plats att i alla fall fundera på att flytta det för att kunna genomföra det på ett sportsligt och smittsäkert sätt.

KLIPP: Sverige vann EM-test mot Nederländerna (6 januari)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.